Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lanablog90

Marketing

Kako pravilno održavati auto?

Sjećate se onoga zanosa kada ste tek kupili novi automobil pa prvih pet do šest tjedana ga redovno „lickali“, održavali urednim, prali ga, nije se ni jelo ni pilo u njemu, ma skoro da se moralo i preobuvati… I sve je to brzo splasnulo, a automobil je uskoro opet počeo ličiti na onaj stari svinjac, zanemarilo se i savjete servisera, a nije baš sad toliko ni prljav, ajde može ga se oprati i kad budete imali više vremena i tako u nedogled. No znate li zapravo što znači pravilno održavati auto i koliko to utječe na „zdraviji“ vijek trajanja vašega limenoga ljubimca? Otkrivamo na sve što morate obratiti pozornost!

Ma što će mi servis, mogu i sam?!

Vjerojatno ste s novim automobilom otišli barem na prvi servis i otprilike 65% vozača sa servisiranjem automobila nastavlja samo dok to uvjetuje garancija, a preostali se zapitaju što će njima servis i zašto „bacati novce“ kad to sve mogu i sami pogledati… Pa, ipak, čini se da nije tako. Kada je u pitanju servisiranje automobila i redoviti pregledi Nijemci i Švicarci to smatraju općom kulturom vozača i servis obavljaju dokle god je automobil u njihovome vlasništvu. Zato i ne čudi da prilikom kupovine polovnih automobila svi preferiramo one uvezene upravo iz spomenutih dviju zemalja. Međutim kod nas je „kultura“ nešto drugačija pa automobile ne održavamo i ulažemo samo minimum pa dok ide, neka ide. No kada bismo uistinu svake godine platili taj „famozni servis“ uistinu bi automobil bio pravilno održavan i produžili biste njegov vijek trajanja za još barem dodatnih 7 godina. Prilikom servisa provjerava se u automobilu čak 15 ključnih stavki (koje ne možete ipak sve sami): ulje u motoru, filtar za ulje, ulje u mjenjaču, filtar za zrak, filtar goriva, remenje, ventili, paljenje, kočnice, rashladni sustav, armotizeri, geometrija vozila, ispušni sustav, spojka i električna instalacija.

Operi me, nahrani me…
rani me…

Jedna zanimljiva usporedba jest ta u kojoj se automobil uspoređuje s bebom… Razlika je ta što beba plače kada ima potrebe da ju operete ili nahranite, a automobil strpljivo šuti dok situacija ne postane alarmantna pa više nema povratka jer je manji kvar prouzročio veći i sve skupa rezultiralo havarijom. No zato ćete vi svakako poslušati savjete pa redovito održavati svoj automobil i to se neće dogoditi. Najprije nemojte odgađati pranje automobila. Odlaskom u autopraonicu uklanjate višak blata, kamenja, lišća i s guma i s blatobrana pa je puno manja mogućnost da se oštete, vaš automobil zadobiva novi sjaj i tek kada ga operete moći ćete primijetiti i je li sve s njime u redu. Naime vrlo često mislimo kako je to neka flekica od prljavštine ili prašine, a kad operemo, oho, vidi jedna ogrebotina, a evo tamo i druge, ova je manja, ona je veća, ma, ima li to i hrđe?! Naravno da su ogrebotine sastavni dio svakoga automobila, ali ako ih primijetite na vrijeme, možete spriječiti njihovo širenje. Korektor je izvrsno rješenje, a osim što se neće ogrebotina širiti, zapravo se neće ni vidjeti pa ćete očuvati početni primamljivi izgled vašega ljubimca. Da se vratimo usporedbi s djetetom, treba i auto ponekada nahraniti, ali pri tomu ne mislimo samo na gorivo, već i dodatne sprejeve kao što je onaj za plastiku unutar automobila, zaštitni za gume, a malo mirisa privući će i svaku djevojku!


Post je objavljen 04.12.2018. u 04:24 sati.