Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Zastava naroda Chickasaw – 'Spartanci Mississippija'

Chickasaw pleme jedno je od 'pet civiliziranih plemena' (Chickasaw, Cherokee, Creek, Choctaw i Seminole) kako su ih nazivali bijeli doseljenici jer su rado prihvaćali jezik, tehnologiju, kulturu i vjeru tih doseljenika za razliku od ostalih starosjedilačkih plemena.

Samo ime plemena na muskogean jeziku trebalo bi označavati 'rijeku bez izvora', pa bi se tako trebalo raditi o rijeci Mississippi čije su obale pradomovina Chickasaw naroda.

Zbog 'spartanskog' odgoja dječaka u najranijoj dobi ratnici Chickasaw slovili su za najbolje ratnike, a oni su to i dokazali te se borili protiv svih susjednih plemena, ali i bijelih doseljenika. Protjerali su Španjolce, više puta poražavali Francuze i Engleze, a sukobili su se i s Amerikancima.

Iako su Chickasaw danas raseljeni i žive u saveznoj državi Oklahoma, oni su priznato federalno pleme i imaju svoju zastavu. Zastava Chickasaw plave (indigo) je boje u čijem je središtu okrugli pečat plemena. Okrugli pečat obrubljen je žutim užetom što simbolizira čistoću i čast Chickasaw naroda.

Kružno u pečatu na ljubičastoj (kraljevsko-purpurnoj) boji crnim velikim slovima piše: THE GREAT SEAL OF THE CHICKASAW NATION. U krugu dominira ratnik Chickasaw (najvjerojatnije legendarni poglavica Tishomingo) koji u desnoj ruci drži dvije strijele, a u lijevoj štit od jelenske kože i luk, preko ramena prebačen mu je tobolac pun strijela što simbolizira ratnu vještinu i zaštitu za pleme.

Na glavi poglavice (ratnika) nalaze se četiri labudova pera koja simboliziraju četiri strane svijeta i otvorenost Chickasaw prema svima, a krajobraz u pozadini s velikom rijekom podsjeća na pradomovinu Chickasaw koju nikada nisu zaboravili.




Post je objavljen 02.12.2018. u 16:01 sati.