Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lanablog90

Marketing

Skijanje na Vlašiću

Bilo koji značajan izlet na Balkan ne bi bio potpun bez skijaške ekspedicije na planini Vlašić, Bosna. A najbolje vrijeme za posjet bi vjerojatno bilo oko nove godine, kada je mjesto prepuna turista koji slave novo pali snijeg.



Značajni vrhovi su Paljenic, Decani i Galicija, a svaki je dobro obilježen brojnim rutama koje su povezane s Travnikom oko 25 km makadamiranih cesta.

Najbliža zračna luka do Vlašićkog odmarališta je zračna luka Banja Luka koja je udaljena 75 km.

Skijalište Vlašić nalazi se u Kantonu, Federaciji Bosne i najbliži je Travnik, koji gleda na planinu. Za snowboarding i skijanje, posjetitelji imaju pristup do 10 km staza i pet ski liftova za prijevoz gostiju. Glavna zimska sportska područja smještena su između visina od 1200 i 1.500 metara.

Najviši vrh u Paljeniću, koji se nalazi na visini od 1.950 metara, poznat je po bujnim pašnjacima, stočarstvom, mliječnim proizvodima i sirom.

Radno vrijeme je 9.00 - 16.00. I pružaju ga skijalište i mogu varirati ovisno o vanjskim uvjetima, školskim praznicima, praznicima i danima u tjednu.

Kako doći do planine

Od grada Travnika, krenite prema Jajcu dok ne dođete u malo selo Turbe. Skrenite desno i vozite 20 do 25 minuta. Na cesti su označeni znakovi i ne možete se izgubiti. Ovaj pogon pruža vam zadivljujući pogled na susjedne skijaške četvrti i pruža vam priliku snimati mentalno omiljena mjesta koja biste željeli izaći.

Paljenic, najviši vrh se može doći pješice, a ne ski liftom. Biti popularno odredište veći dio godine, možete skijati, snowshoe, snowboard i pješačiti tijekom hladnih mjeseci, ali tijekom toplijih mjeseci možete kružiti kroz brojne pjesme ili jednostavno uživati u suncu.

Gdje odsjesti

Postoji mnogo pristupačnih malih hotela s pristojnim smještajem. Postoji nekoliko srednjih hotela i mnogo privatnih kuća za iznajmljivanje. Turistička mjesta su dobro razvijena, a također možete pronaći i iznajmljivanje vikendica. Neki od najboljih hotela uključuju Oaza Mira, Villa Ugar i hotelski kompleks Blanca i spa.

Što jesti

Sir je omiljena hrana za mnoge, pa ćete možda morati iskušati. Možete naručiti bilo koji obrok, ali mora biti popraćeno sirom, krafnama i domaćim specijalitetom, palentom.

Sir se proizvodi bez pasteriziranog ovčjeg mlijeka neposredno nakon mužnje u planinskim zidovima zvanim katun. Ostaje na planini do 2 do 3 mjeseca za starenje.

Žičare

Ovdje je popis glavnih žičara:


• Babanovac. Duljina je 1070 metara, a kapacitet po satu je 1000
• Visovi. Njegov raspon je 670 metara, a kapacitet slanja po satu je 1000
• Marković. Dužina je 670 metara, a nosivost 650 na sat
• T Bar. Raspon je 300 metara, a nosivost 700 sati na sat
• dijete za dijete. Duljina je 300 metara, a nosivost je 700 na sat.

Post je objavljen 01.12.2018. u 12:29 sati.