Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

U potrazi za krunom kralja Tomislava

Prema legendi, u 15. st. došlo je do sukoba između lađa koje su prevozile hrvatske kraljevske simbole (žezlo, krunu i mač) u Napulj, gdje se trebala izvršiti krunidba, i opozicijskog kandidata. Lađa koja je prevozila simbole sakrila se u Raškom zaljevu, konkretno u uvali Blaz, gdje se simbolima gubi svaki trag.



Jednog smo jutra odlučili otići u potragu za krunom kralja Tomislava. Krenuli smo prema Raklju, naselju smještenom na južnoj strani Raškog zaljeva. Nakon ulaska u naselje odmah smo skrenuli oštro lijevo i vozili do kraja asfaltiranog puta, gdje smo parkirali auto.



Pješke smo krenuli s brda Krasa, makadamskim putem, prema Raškom zaljevu. Laganom šetnjom došli smo do vidikovca s kojeg se pruža predivan pogled na zaljev i ušće rijeke Raše.



Kako se na vidikovcu račva put, odlučili smo istražiti desnu stranu. Strmi put nas je vodio kroz „livade“ kadulje prema lijepoj plaži, za koju smo ustanovili da je uvala Salemušćica. Nakon predaha na plaži, vratili smo se na raskršće putova, i krenuli lijevim putem.



Spuštajući se putem, na kojem su vidljivi elementi stare prometnice, došli smo do točke s koje se vidi uvala Blaz s ruševnim mlinovima. Mlinovi su izgrađeni na razini mora i pogonilo ih je više potoka iz obližnjih izvora. Kroz uvalu je prometovala rimska cesta koja je povezivala Pulu i Tarsaticu (Trsat), i smatra se da je postojala lučica sa skelom koja je povezivala uvalu Blaz s Trgetom.



Kruna kralja Tomislava i dalje je skrivena, a mi smo se opijeni ljepotom uvale uputili natrag prema brdu Krasa.



Tumač donje karte:
I - brdo Krasa
II - uvala Salemuščica
III - uvala Blaz



Dužina rute 6,55 km.



Post je objavljen 25.11.2018. u 14:37 sati.