Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Narodi rijeke Androscoggin – 'rijeke koju skrivaju stijene'

Za kraj iz serije o narodima sjeveroistočne obale SAD ostala su još dva naroda iz konfederacije Wabanaki čije su sudbine toliko povezane i ispremiješane da ih je gotovo nemoguće razdvojiti, ali pokušat ću.

Dakle, kao i do sada, Androscoggin ime je anglikanizirano i to najvjerojatnije od strane 'samodopadljivog' guvernera Nove Engleske Edmunda Androsa jer upravo 'Andros' je dodano na 'coggin' što je opet iskrivljeno algonkin 'cook'.

Ime naroda na izvornom algonkin jeziku glasilo bi 'Arossagunticook', međutim moglo bi i glasiti 'Asschincantecook'. No, dobro, Arossagunticook i susjedno mu pleme, drugo iz ove moje današnje serije, pleme Pigwacket, točnije Pequawket, jer algonkin riječ 'apikwahki' označuje nekoga tko živi blizu špilja (pećina).

Bilo kako da bilo to su dva najjužnija plemena Wabenaki konfederacije s prostora Akadije, a do 18. Stoljeća oni su asimilirali još nekoliko manjih plemena poput plemena Rockamecook (Narrahamegock – 'oni koji žive uzvodno') i Wawenock (Walinakiak – oni koji žive u zaljevima rijeke).

Međutim, ponekad se ovo pleme naziva i 'Wowinakiak', a to bi odgovaralo algonkin riječi 'okrugli otok' (riječni sprud), no, bilo kako da bilo, ta južna plemena Akadije iz sastava konfederacije Wabanaki pretrpjela su strašne gubitke u populaciji i svedena su na zanemariv broj.

Danas njihovi potomci žive U Kanadi, ali i u američkim saveznim državama Maine i New Hampshire, ali svoja ljudska prava ostvaruju u sastavima drugih plemenskih vijeća saveznih plemena SAD te nemaju vlastitu zastavu nego koriste zastavu zajedničku za Abenaki narod. To bi bilo to i ostaje mi samo najaviti slijedeću seriju zapisa o starosjedilačkim narodima američke jugoistočne obale.




Post je objavljen 24.11.2018. u 14:21 sati.