Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spigorovski

Marketing

DOMOLJUBNA SLOVARICA - DRUGI DIO



U nepreglednom univerzumu domicilne nepismenosti jedan od 'omiljenih' izraza svih nas koji se volimo rugat', beljit' i kreveljit' polupismenima svakako je prezent glagola 'sumnjati' u prvom licu jednine muškog roda. Čest izraz kod ljudi koji u fb komentarima žele ostaviti dojam nedoumice.
Na primjer:
''...ćisto sumljam da če precjedniku ..."

Osim nedovoljno izbrušene pismenosti ova kratka rečenica krije još jednu nelogičnost koja mi je skoro pa simpatična. On nesritnjak, naime, kod drugih korisnika želi ostaviti dojam da - misli.

SUMLJAM ZA NEZNALICE

Po skromnom mišljenju potpisnika ovih redova radi se o zasigurno vizuelno najodurnijoj kombinaciji samoglasnika i suglasnika u cjelokupnoj povijesti ljudske pismenosti. Kad malo bolje razmislim nije mi jasno kako psihički zdrava osoba sa osam razreda osnovne škole, četiri razreda srednje škole, godinu dana auto škole i dvije godine obavljanja funkcije zamjenika predsjednika kućnog savjeta može napisati nešto slično ... ali može.
Sumljam.
Ne možeš vjerovati. Pogledajte dobro na što taj brabonjak od riječi liči. Poput užeglog, mljackavog psećeg govna ostavljenog na vrućem asfaltu sredinom kolovoza.
Fuj!
Da bi stupanj gađenja spram ovog izraza i u Vama podigao na n - tu potenciju predlažem da na brzinu proletimo kroz riječi koje u sebi imaju tu spornu kombinaciju suglasnika M i LJ.
Dakle - zemljačina, Kremljanskoj, zatomljenošću, pripitomljavajući, mljackajući, samlješe, žemljicama ... Uglavnom, ne bi se dragi Bog sastao sa nekom normalnom, svakodnevnom i suvislom riječi kao što su npr. glačalo, prijetvornost, svrsishodnošću, začkoljica ...

PRAVILNO PISANJE

Onima koji nikad nisu glasali za HD ... koji barataju osnovama pismenosti sve ovo je možda smiješno, ali siromašnom pojedincu kojem još uvijek nije jasno zašto je Dublin postao meka za perače suđa iz Hrvatske - nije. Pa, pomozimo čovjeku. Nije sramota ne znati. Sramota je ne htjeti naučiti. Dakle, za ispravno pisanje glagola 'sumnjam' nužno je jagodicom kažiprsta kljastavog na tipkovnici pritisnuti slova S, U i M.
E sad nastaje problem.
Srećom, rješiv je.
Umjesto uobičajenog slova L kao LOPOV, prst treba premjestiti na slovo N kao, štajaznam, NIŠKORISTI.
Možda neće uspjeti iz prve pa za vježbu ne bi bilo loše tuckati po slovu N desetak minuta. N - N - N - N - N -N - N - N ... Samo po N. Nikako ne po 'L' jebo mu ja mater.
Znači N. Jel' OK?
Nakon njega idu:
- J - A - M

SUMNJAM!!!

"...Čisto sumnjam da će predsjedniku ..."
Spektakl!
Čitalačka publika umjesto posprdnog osmijeha prvi put u životu usprkos nebulozama koje pišete stekne dojam da i Vi možete misliti. Zahvaljujući tome i Vaši somabulni tokovi svijesti automacki dobivaju na težini.
Jer, kako je netko to lijepo i poetski sročio - misliti i srati nije isto.
A prvi put nakon toliko godina plasiranja internetskih komentara na intelektualnoj razini puha s posebnim potrebama biti doživljen kao pismena osoba je uistinu fantastičan osjećaj. Zato je biti pismen nešto jako, jako dobro. Usudio bih se reći - neprocjenjivo.
I lijep pozdrav svima koje je ovo 'automacki' u gornjoj rečenici automatski zasmetalo. Bilo je, namjerno, ofkors.
Eto.

U idućoj epizodi Vaše i naše slovarice pozabavit ćemo se stilskim figurama.



Post je objavljen 23.11.2018. u 20:24 sati.