Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crostojkovic1958

Marketing

PLJAČKA U BJELOVARU I CIJELOJ DRŽAVI DO PLJAČKE?!



CRNA KNJIGA BJELOVARA - JE STVARNOST ! (3)

TEHNOGRADNJA d.o.o. BJELOVAR

Elitno poduzeće

Još 1949. godine nastalo je građevinsko poduzeće, koje je 1959. godine dobilo naziv "Tehnogradnja". U stalnom rastu i razvoju ova radna organizacija doživljava značajni uspon. Bjelovarski građevinarci dobili su kredit od Bjelovarske banke za proširenje poduzeća i nabavu osnovnih sredstava 1977. godine.

Radnički savjet, uz direktora i Upravu donosi važne odluke o investicijama i ulaganjima (planu i razvoju) "Tehnogradnje", kojoj se pripaja 1979. i poduzeće "Intermont" - osnovano 1976. godine, za gradske vodovodne i kanalizacijske poslove. Zapravo, to poduzeće je bilo osnovano još 1972. godine za zanatsko uslužne poslove pod imenom "Bratstvo" i za stolarske radove. Bavilo se završnim i građevinarskim radovima, čistoći tržnica i pogrebnim uslugama, od koje je potekao i današnji "Komunalac".

Tehnologija

"Tehnogradnja" je nabavila suvremenu mehanizaciju i najmoderniju građevinsku opremu: četiri tornja dizalice tipa SIES sa horizontalnim i vertikalnim transportom materijala, opremu za gradilišta, tri poluautomatske rotacione betonare kapaciteta 500 litara, moderne montažne skele, kamione, bagere, buldožere, itd. Ta oprema omogućila je izgradnju zgrada i drugih objekata, odnosno veće zapošljavanje radnika.

Poduzeće "Tehnogradnja" izgradila je sve najznačajnije objekte ne samo u Bjelovaru, nego i u cijeloj Hrvatskoj. Taj građevinski "div" zapošljavao je 1980. godine 1100 radnika, a svoj vrhunac je dostigao 1987. godine, kada se "Tehnogradnji" pripajaju bjelovarske ciglane, i tada ima uposlenih oko 1650 radnika. "Tehnogradnja" se sastojala od 8 sektora: radne zajednice, projektnog biroa, visokogradnje, niskogradnje, proizvodnje, trgovine, završnih radova, instalacija i transporta.

Za koga lokot na vrata?

Stotine radnika "Tehnogradnje" završilo je 1999. godine na Zavodu za zapošljavanje. Poduzeće je preko noći propalo, tj. ostalo do temelja pokradeno i prezaduženo...Župan Marijan Coner, dožupan Vjeran Jurković, gradonačelnik dr. Boris Kudimija i direktorica Područnog ureda Hrvatskog fonda za privatizaciju Zlata Gašpar, objasnili su radnicima da je jedini izlaz dobrovoljno potpisivanje otkaza. Dana 08. 09. 1999. godine pred upravu "Tehnogradnj" došlo je stotine radnika, ispred kojih je stavljen lokot s metalnim lancem oko metalnih vrata na ulazu.

Više od godinu dana (prije) propala je i betonara od "Tehnogradnje" za proizvodnju betona. Tako da se i beton mora dovoziti iz drugih gradiva i županija za graditeljstvo. Cijeli pogon u livadama isprod starog groblja stoji zapušten. Zgrade i barake opustošene, razbijenih vrata i stakala, registratori i dokumentacija svuda okolo su razbacani. I druge lokacije ništa nisu bolje, dolaze građani i skidaju sve što se da odšarafili i odnesti...

Fond je vlasnik nepostojeće imovine?!

Zbog hipoteke, banka je "sjela" na betonaru, koja je stavljena na javnu dražbu - i do dan danas ona stoji. Mali dioničari su prevareni, i oni su prestali uplaćivati dionice, 72 % vrijednosti tvrtke u vlasništvu su Hrvatskog fonda za privatizaciju. A na popisu najvećeg dužnika za mirovinsko-invalidska osiguranja našla se je "Tehnogradnja" d.d. s 4.364.723,00 Kuna, što od toga kamata iznosi 602.697,00 Kuna.

"Tehnogradnja" d.d. je naime u blokadi od 1995. godine, a zaposlenici nisu primili plaće od 1996. godine, a gubici samo za tu godinu iznosili su 9.176.264,00 Kuna. Doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje nisu uplaćivani od 1994. godine.

Bezakonje

Direktorica "Tehnogradnje" d.d. ALica Ferenčak učinila je 29 kaznenih djela iz gospodarskog kriminala. Kriminalistički je obrađena u PU Bjelovarsko-bilogorskoj, te osumnjičena da je državu oštetila za 4.200.000,00 Kuna. Uz ostala kaznena djela direktoricu Alicu Ferenčak tereti se i za 23 kaznena djela prijevare sklapanja štetnih ugovora o gradnji stanova i poslovnih prosora.

Nije uplaćivala doprinos na plaće i iz plaće, te porez na promet roba i usluga. Prisvojila je sredstva za izgradnju stanova i poslovnih prostora u bjelovarskom naselju Vlahe Paljetka. Direktorica je znala da "Tehnogradnja" neće moći završiti radova, ali ipak je potpisala ugovore. U sanaciju "Tehnogradnje" d.d. su se uključili Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Kilav prosvjed radnika

Nezadovoljni radnici prosvjedovali su 19. 03. 1999. godine u središnjem gradskom parku u Bjelovaru, na Trgu Eugena Kvaternika. Izmanipulirali su skup Sindikat SSSH-a na čelu s povjerenicom Božicom Jurec. te o drige političke stranke HSLS (Đurđa Adlešić), HSS (Petar Jurušić), HDZ,... koji su se samo tu reklamirali.

A od obećane blokade ceste 06. travnja Bjelovar - Zagreb, o navedenoj akciji ništa se nije dogodilo. Obećavan famozni program zbrinjavanja otpuštenih radnika, nije bio ni u skladu s odredbama Zakona o radu, a kamoli da je tko zbrinut.

Po Rješenje Trgovačkog suda u Bjelovaru broj: VI-ST-57/99-9. od 28. veljače 2000. godine, otvoren je stečajni postupak u "Tehnogradnji" d.d. Bjelovar. Temeljni kapital građevinskog poduzeća ima "malu vrijednost.

Što rade zakonske institucije?

Direktorica i njeni ortaci firmu su očistili, opelješili, a kapital iznesli van. Vlasništvo nekretnina poduzeća, građevinske površine od 15.089 četvornih metara i nedovršene stambeno poslovne zgrade prebačene su na tvrtku JOLA d.o.o. iz Splita. Na ime dospjelih poraživanja JOLE d.o.o. prema "Tehnogradnji" d.d. iznosi 1.675.976,00 Kuna i ako je sadašnja vrijednost građevinatskog zemlišta puno veća vrijednost i iznosi 2.791.650,00 Kuna.

Pri tome je direktorica Alica Ferenčak oštetila "Tehnogradnju" d.d. za 1.115.674,00 Kuna , te za vrijednost nedovršene stambeno-poslovne zgrade Diletacija 1. Iako je direktorica obećala da će stanovi biti gotovi do početka 1999. godine u ulici V. Paljetka - nisu dovršeni ni do dan danas. Započeta gradnja zgrade zarasla je u travu, građevinske skele stoje, zahrđale, a mahovina uspuzala je po skelama do vrha peterokatne zgrade.

Policijski pogled

Na prostoru i lokaciji kod Policije u ulici V. Paljetka nalazila se je radiona "Tehnogradnje" za popravak svojih vozila. Sa svih tih lokacija pokradena su vozila, oprema, alati i drugi uređaji. Problem "Tehnogradnje" d.d. daleko je veći, jer vjerovnici potražuju svoje, a u stačajnoj masi skoro ne postoji "ništa", jedino što je od temeljnog kapitala ostalo nešto je zapuštenih zgrada i zemljišta. Najveći vjerovnik je "JOLA" d.o.o. Split od 2.500.000,00 Kuna.

Tko je vlasnik "JOLE" d.o.o.? Kakav je to prosvjedni skup na kojemu se dozvoljava direktorici da ona tu govori, i soli radnicima pamet. Splitska tvrtka "JOLA" je nepoznanica, oko preuzimanja vlasništva i imovine "Tehnogradnje".

Odgovorni čelnici

Navodni vlasnik i direktor ing. Ilija Lauš angažirao je odvjetnicu Vesnu Vignjević-Žak iz Bjelovara, u utjerivanju dugova. "JOLA" d.o.o. ima svoj predstavništvo u Zagrebu koje vodi Zdravko Lauš. Tvrtka "Falija" čiji je vlasnik Ilija Lauš i čije su tvrtke uknjižene u nekretnine u ulici V. Paljetka u Bjelovar, koje je porezna uprava procjenila na 2.737.683,50 Kuna, na što je "JOLA" uplatila 164.261,02 Kuna poreza.

Za tu drugu imovinu u zemljišnim je knjigama Općinskog suda u Bjelovaru. "Tehnogradnja" Bjlovar i "Međimurje - visokogradnja" Čakovec dužni su splitskoj "JOLI" iznos od desetak milijuna kuna. Poslovni prostori, stanovi, zemljište, parkirališta i garaže zamišljeni su na 6. diletaciji, svaka povšine oko 2600 m2. "Tehnogradnja" je prenijela zemljišta na tvrtku "JOLA" iz splita.

Ratno profiterstvo i malverzacije

Josip Renić, predsjednik Nadzornog odbora "Tehnogradnje" 08. veljače 1999. godine poslao je radnike na Zavod za zapošljavanje. "Tehnogradnja" ima 1600 metara kvadratnih gradilišta na Krku, vrijednosti oko 250.000 Eura.

Dvadeset građana uplatilo je 6.415.000,00 Kuna za stanove i poslovne prostore, u koje se još nisu uselili. Uplatio je i MUP (Policija) 1.907.000,00 Kuna za gradnju osam stanova za svoje djelatnike. Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru po predsjednici Branki Merzić uputilo je zahtjev Istražnom odjelu Županijskog suda u Bjelovaru, gdje je dodano još troje građana koji su kupili stanove na nikad započetoj gradnji u Gajevoj ulici u Bjelovaru.

Stožer za obranu

Saborska zastupnica Đurđa Adlešić predložila je oštećenim radnicima "Tehnogradnje" da: "osnuju stožer za zaštitu poduzeća od pljačke." Zanimljivo? Da se osnuje stožer - kad je već sve pokradeno!? Direktoraica A. Ferenčak zloupotrebila je svoj položaj i ovlasti, kao i predsjednik Nadzornog odbora Josip Renić koji je sebi prisvojio dio poduzeća (osnovao je svoju firmu).

Alica Ferenčak zlouporabila je BON 2 dana 8. veljače 1999. godine na nalozima, vidljivo je da nema pokrića, a oni su iznosili 13.424.000,00 Kuna. Neprekidna blokada računa iznosila je 1224 dana. Trinaest godina građani čekaju na useljenje.

Uništena arhiva

Zemljišno-knjižni odjel (Gruntovnica) u Općinskom sudu u Bjelovaru pretrpan je zahtjevima za dokazivanje vlasništva stanova koje je gradila "Tehnogradnja". Problem je u tome što je uništena dokumentacija, a pojedinci mogu teško dokazati pravo vlasništvo. U Gradskom i Županijskom poglavarstvu jedva sramežljivo je išta progovoreno o aferi "Tehnogradnja" d.d.

Tijekom prosvjednog skupa u središnjem gradskom parku na Trgu Eugena Kvaternika u Bjelovaru, Đurđa Adlešić i direktorica Alica Ferenčak postrance su stajale i nešto razgovarale, ispalo je kao da Adlešićka daje direktorici Ferenčak direktive što treba reći na prosvjedu radnika. Na okupljenom protestu nije bilo nikoga od gradskih i županijskih poglavara. Da bi se izmjenio život par ljudi, koji su preko noći postali "tajkunčići", tisuće ljudi su pali u bijedu...

Autor teksta: (Branko Stojković)

Bjelovar, 05. 04. 2004.

----------------------------------
BRANKO STOJKOVIĆ
B j e l o v a r, 43000
0958148290 (Tel/mob.)
E-mail: brankostojkovic152@yahoo.com
Udruga "ŠTIT"
URED. Masarykova 8
H R V A T S K A
-----------------------------------------------------
Objavljeno: 13.11.2018. godine
-----------------------------------------------------
http://crostojkovic1958.blog.hr
http://stitonosa1958.blogger.ba
-----------------------------------------------------
Broj članaka: 4505.


Post je objavljen 13.11.2018. u 09:14 sati.