Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PARLAMENT EU O PLASTIČNIM PROIZVODIMA U OKOLIŠU


SMANJITI JEDNOKRATNU POTROŠNJU PREDMETA OD PLASTIKE

Zelena akcija kao nevladina, nestranačka, neprofitna i dobrovoljna udruga građana za zaštitu okoliša osnovana u RH 1990. aktivno je uključena u problematiku zaštite okoliša na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini te podsjeća da je Europski parlament u Bruxellesu 24. listopada izglasao amandmane za unaprjeđenje Direktive o jednokratnoj plastici, koju je Europska komisija predložila u svibnju.
Zelena akcija i partnerske organizacije iz kolicije Rethink Plastic i pokreta Break Free From Plastic zalažu se za odluku Parlamenta i pozivaju Ministarstvo zaštite okoliša da je podrži u predstojećem pozicioniranju Vijeća ministara. Jedino sa snažnom Direktivom će se EU napokon suočiti s enormnim plastičnim zagađenjem diljem Europe.

Prema informacijama iz Zelene akcije Parlament EU je izglasao zabranu problematičnih jednokratnih plastičnih proizvoda, i to posuđa za hranu, plastičnih štapića za uši, slamki, štapića za balone, plastičnog pribora za jelo i tanjura koji se najčešće nalaze među otpadom koji zagađuje okoliš. Izglasana je i proširena odgovornost proizvođača plastičnih proizvoda s obavezom preuzimanja troškova čišćenja plastičnih proizvoda koji se nađu u okolišu, te troškova za podizanje svijesti javnosti. Za ribarske mreže koje čine najveći dio morskog otpada, izglasani su ciljevi prikupljanja (50% do 2025.) i recikliranja (15% do 2025.). Dodatno, izglasana je i obaveza odvojenog prikupljanja 90% plastičnih boca za pića i osiguravanje da se one sastoje od 35% recikliranog materijala do 2025. godine. Također, izglasana je i obaveza zemalja članica da provedu mjere za smanjenje potrošnje plastičnih čaša te opušaka koji sadrže plastiku za 50% do 2025, odnosno 80% do 2030. Zelena akcija je zajedno s partnerskim organizacijama slala preporuke za glasanje zastupnicima u Europskom parlamentu te u tjednu prije glasanja u Bruxellesu održala niz sastanaka, tribinu i ulični performans s pozivom na akciju protiv jednokratne plastike.
Europski parlament postupio je u skladu s mišljenjem građana diljem Europe koji su ogorčeni zagađenjem okoliša plastikom te već godinama pozivaju na provedbu mjera za smanjenje proizvodnje i uporabe jednokratnih plastičnih proizvoda. Zelena akcija poziva Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH da u daljnjim pregovorima i iznošenju svog stava ne derogira predložene mjere. Ministarstvo mora vjerojatno će podržati ambiciozan prijedlog Europskog parlamenta kako bi se Europskoj komisiji dao jasan signal da je Direktivu potrebno nadograditi s ciljem cjelovitog i ubrzanog rješavanja problema plastičnog zagađenja.




Post je objavljen 12.11.2018. u 06:47 sati.