Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Šetnja po LubanjuNajviša točka na području grada Rijeke je Pleš na brdu Lubánj sa 499 m. Obično ovdje navratim nakon posjeta groblju na Drenovi jer nije daleko, a područje Lubánja je još uvijek skoro netaknuto i prava je divljina nadomak grada.

Staza je lagana i mogu je svi proći, na mjestima malo strmija.U ovo doba se jako crveni lišće rujevine, a i drugo lišće poprima tople boje. Ovdje ima i puno drena po kome je naselje Drenóva dobilo ime.


Jedan od vidikovaca prema Grobniščini.


Vidi se i grad Grobnik na brdu.


Strmo ispod teče Rječina koja za sada zbog sušne jeseni nema puno vode.


Ovuda se ne bi moglo spustiti.


Pogled na mjesto Dražice u Grobniščini, a iznad se vide Jasenovica i Sleme na preko 1300 m. koje štite livade Platak i Pribeniš sa skijalištima od toplog utjecaja mora.


Vidljivost nije bila dobra zbog oblačnog vremena, ali vidio se dio Grobničkih "Alpi", ovo je Primorski Klek (viši oko 20 m. od poznatijeg Kleka nad Ogulinom), a iza njega viri vrh Guslica sa 1490 m. n/m.


Naišao sam na više gljiva, ali ne baš upotrebljivih. Ovo je konradova sunčanica koje ima dosta na Kvarneru, jestiva je, ali berem samo one velike sunčanice jer se kod ovih manjih mogu naći slične koje nisu jestive, a i otrovna haringača malo liči na kuštravu sunčanicu, ali je puno manja i ne miriši ugodno.


Vidio sam i nekoliko većih rupa kao ova, ostataka rovova iz ratnih vremena, a i tragova rovanja od divljih svinja.


Ovaj hrast medunac se obukao u mahovinu, valjda se sprema za zimu.


Možda se bolje vidi na fotkama koje se mogu povećati: stari grad Grobnik (zanimljivi su toponimi u ovom kraju),


...mirisna ciklama kojih još uvijek ima u šumi i nešto za pojesti, ovaj put heljda sa graškom i miješana zelena salata sa malo soli i limun. soka i dosta maslin. ulja.


Htio sam vidjeti i da li ovaj kameni slonić još uvijek odmara ovdje uz stazu.


Dodatak

Naslagano kamenje visine od 1 metar na Plešu, vrhu Lubánja. Nekad je stajala i veća hrpa ali se srušila.

Post je objavljen 12.11.2018. u 10:46 sati.