Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spigorovski

Marketing

DOMOLJUBNA SLOVARICA
GLAVA PRVA
NEZNAM ili NEZNAM

Osupnut i pomalo zgađen količinom nepismenosti među ljudima koji bi nam svoju ograničenost nametali kao poželjan model života odlučio sam napraviti nešto jako lijepo. I humano.
Približiti im pismenost.
Za početak ćemo naučiti točno pisanje izraza 'ne znam'. 'Ne znam' je u svijetu nepismenosti uz pisanje riječi kao što su npr. hrvackom, sumljam, zatim posuđenice tipa 'da napraviš', 'da odeš' zatim kuča, politićari, noč, maćka, pobječi i šupćina zasigurno jedno od općih mjesta domicilne nepismenosti. Već sad me veseli što ćemo nekog obogatiti za jedno sasvim novo saznanje. Znanje je lijepo. Naučiti nešto novo je korisno. Znanje je moć
Dakle - ne znam. Idemo.
Prvo ćemo napisati slovo N (ako je na početku rečenice piše se velikim slovom, ali ne bih odmah htio pretrpavati ljude s gradivom ... polako). Zatim 'e'. Kao 'erekcija' (he, he - malo humora). E sad dolazi najbitniji dio. Znam da je u želji širenja svojih političkih ideja, misli i slutnji prst ponekad brži od mozga, ali tu je onaj trenutak gdje nastaje problem. Umjesto na slovo 'z' jagodicu kažiprsta kljastavog treba spustiti na tipku SPACE (tzv. razmaknicu - jedina tipka dužine polegnute polovice hrenovke) i događa se nešto nevjerojatno. Ona treperava crtica skače jedno mjesto udesno. He, he. Nego šta. Neće valjda ulijevo. Razmak. Yes! Nakon toga ide 'Z - n - a - m'
Dobili smo NE ZNAM!
Eto!
Prilično blesav post, ali nekom će možda pomoći. Nije Ljudevitu Gaju bilo lako, srce ti jeb ...
Za kraj mala provjera:
Da li ćeš nakon ovoga 'ne znam' i dalje pisati zajedno?
a) neznam
b) ne znam
GLAVA DRUGA
IJE i JE


Poćetno bjelo polje ili početno crveno polje. Ključno pitanje zbog koje propada sve. Osim prodaje avionskih karata za Irsku.
Prije nego počnemo još samo nešto.
Ograničavajući pravopisni faktor prilikom ostavljanja komentara na domaćim portalima kod većeg broja korisnika nije samo činjenica da su njihovi kućni ljubimci inteligentniji od njih već još nešto. Brzina. U želji da se neistomišljenika čim prije pošalje u tri pičk ...obezvrijedi zanemaruje se pravopis, dijakritički znakovi, stilske figure ... itd ...itd... tako da komentari nerijetko izgledaju kao unutrašnja strana vrata javnog zahoda.
A sad idemo.

IJE I JE

Mi u Dalmaciji (naročito u Zagori) s tim ne bismo trebali imati problema. Dakle, samo treba slušati dužinu izgovora samoglasnika 'i' i metoda je u većini slučajeva izuzetno precizna. Npr. (poželjno čitati naglas) - Muali, uoš u pot dat' nalije baba mliiiiika? Eto! Znači, mliiiiiko - ije, n't ned'lju dana - je, miiiiišaj - ije, sikir'ca - je, nu ala grmi i siiiiiiiiva (ije) ... itd ... Stvar funkcionira!
Ali što s onima iz onih krajeva Hrvatske u kojima ne podnose nas Dalmatince (Istra, Kvarner, Lika, Gorski kotar, Zagreb, Zagorje i Slavon ...pola Dublina?). Rješenje im se nalazi takoreći pred nosom. Točnije kod mjenjača automobila te na policama pored glazbene linije u dnevnom boravku. Ekavica. Moderna psihijatrija već godinama pokušava objasniti strast prema glazbi naših susjeda kod pojedinaca koji ih ne mogu nacrtane vidjeti. Možda zbog činjenice da su prvi 'Čovječe, ne ljuti se' igrali uz singlice Mile Kitića i Nade Topčagić? Vrag će ga znati.
Uglavnom kad idući put u player stavite omiljenog izvođača pažljivo slušajte dužinu izgovora samoglasnika 'e'. Treba se malo koncetrirati budući da pojedinim izvođačima izgovor samoglasnika traje 15 - 20 sekundi, ali može se.
Npr. Kako da pevam (je), kada Mica s drugim sedi (je), bez nje meni život sad ništa ne vreeeeeeeEeEeeeEeeeeedi (6 sekundi - ije)
Eto!
GLAVA TREĆA
Č ili Ć


Ne možemo graditi sretniju budućnost i pisati 'pićka', je li tako?
Č ili Č
Ne, nije greška. Najveća nedoumica kod pisanja č ili ć kod većine je riješena tako da se uvijek piše tvrđa varijanta. Tvrđa, hm ... Ženama drago (humor). Da ne bih zamarao sa izrazima kao što su sufiksi, jotovanja i palatalizacije predlažem da svoj fokus usmjerimo isključivo na ispravak izraza potrebnih za pisanje internetskih komentara. Dakle: ćetnici, pićku materinu, uteči, kurćine, plačaju ...
Kurčine je npr. tvrdo č. Ne može biti meko nikako iako sam u jednom fejzbuk komentaru i to vidio ( i legendarnu 'pićku')
Kurčina je dakle tvrdo. Uvijek.

IZGOVOR SLOVA Č

Sočnost ovo suglasnika od kojeg slina doslovno pršti iz usta često se sreće u pjesmama većine tuzemnih izvođača ruralne provincijencije. Svaki stih koji u sebi sadrži slovo č pjesmu u tren učine nezaboravnom budući da se za njegov izgovor zubi moraju jako stisnuti, jezik priljubimo uz gornje nepce i cijelo lice na par tisućinki sekunde dobije neku vrst facijalnog grča.

IZGOVOR SLOVA Ć

Slovo ć od samih početaka pismenosti oduvijek vuče na neku romantiku (poljupčići), slabost (bićerinčić)... Zato ga se u društvu ljubitelja tvrdog č toliko izbjegava. Ni m od muškosti.

PRIMJER
U riječku luku ulazi engleski brod i mornar, inače Grobničan, viče Englezu koji stoji na pramcu da mu baci konop.
- Ćo, hiti konop.
Englez nemoćno gleda.
- Ćo - ponavlja ovaj - ćeš mi hitit konop.
Englez i dalje nemoćno gleda.
- Pa dobro, ćo, do you speak English?
Englez se nasmije:
- Yes, of course!
- Pa onda mi, ćo, hiti konop, pizda mu materina.
Eto.
I za kraj male vježbe za učenje č i ć i š.
Todoric je trcao po Londonu.
Mi ih opljackali, a oni nam i dalje pljescu.
Nakon Saborske rasprave uvijek odemo na raznjice i cevapcice.
Kurcic palcic
Caje, caje sukarije
Cica prci

(NASTAVIĆE SE ...)

Post je objavljen 09.11.2018. u 19:11 sati.