Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Masno svuda, masno oko nas

Koljevina je uvijek festival, ko recimo Melodije Istre i Kvarnera, samo bez sopila i Elija Piska. Pa bi se ja pozabavila ulogom žene u tom svekolikom masnom iventu.

Dan ranije skuva juhu i sarmu i speče gibanicu, poučena višegodišnjim iskustvom koje upućuje na to da će na dan D skupljat masne marince po dvorištu i pružat im prvu pomoć. Iz dućana dovozi zalihe alkoholnih pripravaka dovoljne za svatove od tridesetak ljudi, jer kad je hladno nešta moraš popit da bi se zgrijo. Usput u apoteci kupuje razne dimenzije zavoja, flastere, one gumice za nataknut na prst i mast za opekotine, ako slučajno neko prevrne ranjglu s čvarcima na sebe. Pere sve veliko suđe koje će trebat i sve raspoložive kuhinjske krpe, koje uglavnom idući dan skuplja po cijelom dvorištu, nose marinci na ramenu il za pasom pa svako tolko traže čistu jer im padne u blato.
Čisti češnjak i melje ljutu papriku. Opet odlazi u dućan po sol, zaboravila kupit. Priprema ispaćenom supružniku mast hev za koljevinu, maskirni prsluk i gumene čizme i staru Adidas trenirku mit draj štrajfen, jedino tu nosi na koljevini. Posvađa se namrtvo s ispaćenim supružnikom, jer on tvrdi da na koljevini nikad nije janpi i da će sve proteć po peesu.Kad konačno legne, zahvaljuje nebesima šta se godinama kupuju polovice, pa ne mora donest od susjeda još i remu i korito.
Na dan D ustaje u cik jutra, loži vatre, kuha kavu i dočekuje marince koji pristižu ko da je izbio rat il je u tijeku vojna vježba. Iznosi prvu rundu alkohola i polažu svečanu zakletvu da će ostat trijezni dok ne naprave kobasice. Stavlja crijeva u toplu vodu da ih opere, zovu je van jer se prvi već porezo dok je skido etiketu s polovice. Obavlja trijažu i vraća se unutra da priredi doručak, nebil ishlapilo bar malo alkohola. Povremeno proviri van, čini se da je sve ok dok je opet ne pozovu jer se drugi porezo dok je rezo špek. Obavlja trijažu i završava doručak. Jedva ih natjera da idu jest, kupi kuhinjske krpe koje su popadale po dvorištu.
Pere suđe poslije doručka i iznosi kuvano vino koje je zapravo kuvana voda s malo vina, a sve u nadi da će ih srušit tek predvečer. Opet je zovu van, treći se porezo dok je rezo meso za mljevenje. Obavlja trijažu i vraća se konačno oprat crijeva. Iznosi crijeva i pomaže izvadit prste četvrtom iz flajšmašine, upali dok je guro meso. Opet je zovu van, pala su im crijeva u blato, treba ih oprat. Pere crijeva, opet je zovu van jer da kud je stavila češnjak. Pronalazi češnjak i popravlja bandažu prvoporezanom. Bakće se zakuvavanjem juhe, guljenjem krumpira, pečenjem kobasica za probu i postavljanjem stola, opet je zovu van jer se peti opeko na ranjglu sa špekom, pa obavlja trijažu. Sama cijedi čvarke, jer su marinci što srezani, što opečeni, što pijani. Konačno ulaze u kuću na večeru.

Ona vani pere špricu, prešu, ranjgle i tonu suđa, kupi preostale kuhinjske krpe. Zovu je unutra jer se supružnik porezo na čašu, slučajno mu ispala pa je brao staklo. Obavlja trijažu i zaklinje se cijelom katoličkom kalendaru da prelaze u vegetarijance.



Post je objavljen 09.11.2018. u 18:30 sati.