Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

SPOMEN KAO OBVEZA




Na današnji dan sjećamo se svih onih dragih koji su jednom živjeli na ovoj zemlji zajedno sa nama, koji su se susretali sa svim poteškoćama koje su bile pred njih, koji su se borili i zalagali za bolji život, svjedočilu svoju vjeru, a onda su otišli u Vječnu domovinu.


Nema jačeg nagona u čovjeka od onoga za životom. Neovisno u kakvim uvjetima čovjek živi, kamo god da se nalazi, i koliku god dob imao, čovjek posjeduje samo jednu želju, a ta je živjeti vječno.
Arhitekt Nenad Fabijanić prilikom prezentacije obnove "magazina" u Pagu, je ustvrdio kako paško gradsko poglavarstvo ima obvezu brinuti o tri grada. Stari grad, današnji grad Pag i grad u kojem počivaju naši najmiliji, "grad mrtvih".

Neka groblja u Hrvatskoj su zaštićene kulturno-povijesne cjeline i imaju svojstvo kulturnog dobra. Trebamo raditi na tome kako je ustvrdio arhitekt Fabijanić da "gradu mrtvih" posvetimo više pažnje, a ne samo na današnji dan.

Još od pradavnih vremena u nama postoji kult štovanja mrtvih, grobovi naših predaka su nijemi svjedoci da su naši preci sahranjivali svoje pokojnike na određen, obredan način. Mi smo to sačuvali do današnjih dana, zato se današnjim danom sjećamo svih njih.
Upaljene svijeće i cvjetni aranžamani slika je koja će ove dane obilježiti naš cimitar, naš sveti Karin.

Vjerujem da će Blagdan Svih svetih i Dušni dan dovest mnoge posjetitelje koji će obići posljednja počivališta svih svojih dragih pokojnika.



Post je objavljen 01.11.2018. u 00:30 sati.