Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

O OTOCIMA SJEDNICA VLADE NA HVARU!



U PLENKOVIĆEVU MANDATU OTVORENA UPRAVA ZA OTOKE !

U gradu Hvaru održana je 26. listopada, povodom 150 godina turizma na otoku Hvaru, 121. sjednica Vlade Republike Hrvatske posvećena hrvatskim otocima.Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac rekla je kako je Hrvatska jedina zemlja u Europskoj uniji koja, uz Finsku, ima Zakon o otocima, već 20 godina.
No u kontekstu nove europske regulative došlo je vrijeme da Vlada donese novi Zakon o otocima. Cilj novoga zakona biti će upravljati politikom otoka i održivim razvojem otoka, podizati kvalitetu i uvjete života, demografski i gospodarski revitalizirati otoke, poticati samoodrživost i samodostatnost temeljem onoga što se naziva pametni otoci.

Predstavljajući izvjšće o turističkim rezultatima ministar turizma Gari Cappelli rekao je će ovogodišnji prihod od turizma iznositi oko 12 milijardi eura, što je milijardu više nego 2017. Od početka 2018. godine registrirana su 42 nova hotela, 31 novi kamp i 26 hostela. Od početka ove godine ostvareno je više od 18,8 milijuna dolazaka i oko 104 milijuna noćenja. U dolascima je to rast veći od 6 posto i 4 posto u broju noćenja turista. U mjesecu listopadu rast turističkih dolazaka na Jadran je veći za 14 posto rekao je ministar Cappelli. Čak 20 posto prihoda hrvatskog turizma dolazi sa otoka gdje se turisti u prosjeku zadržavaju dva dana duže nego na destinacijama na kopnu.
Ministar turizma je najavio da će premijer Plenković uskoro otvoriti novi ured Hrvatske turističke zajednice u Kini. Cappelli je naglasio da je u protekle tri godine putem potpora u turistički razvoj Slavonije uloženo 40-ak milijuna kuna.
U mandatu premijera Plenkovića ponovo je osnovana Uprava za otoke.
Ministar Butković predstavio je 11 točaka koje se odnose na projekte otočne prometne infrastrukture.
Ministar državne imovine Goran Marić predstavio je 28 prijedloga o darivanju državnih nekretnina otocima. Općini Lumbarda darovana je nekretnina u svrhu realizacije Poduzetničke zone Humac – Pudarica, a Općini Lastovo daruje se nekretnine u svrhu izgradnje staračkog doma te za uređenje doma mladih.Donesen je zaključak da se bivše vojarne na otocima Molatu i Istu iskoriste za izgradnju otočnih kampusa, a Gradu Novalji izdat će se isprava za upis prava vlasništva na dijelu nekretnine – izgrađenog Športskog centra Novalja.Ministarstvo državne imovine već je i u prethodnom razdoblju donijelo 23 odluke koje se odnose na otoke- podsjetio je ministar Goran Marić, dodavši da će se, nakon ove sjednice, donijeti još desetci odluka koje se odnose na hrvatske otoke. Vlada RH je prihvatila pokroviteljstvo nad humanitarnom modnom revijom već nazvanom "Kreirano srcem", koja će se, s ciljem pomoći udrugama koje se bave ranom intervencijom radi poremećaja i poteškoća u ranom razvoju kod male djece, održati u organizaciji Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.
Ukupna vrijednost projekata za razvoj hrvatskih otoka iznosi oko 5,6 milijardi kuna.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković bio je 26. listopada na svečanosti dodjele oznake ''Hrvatski otočni proizvod'' koja je održana u Galeriji Arsenal u gradu Hvaru.


Fotka: Ministarstvo poljoprivrede

Nakon sjednice Vlade RH u Gradu Hvaru potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uručio je četiri Odluke o odobrenju projekata iz natječaja za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018.
Odluke o dodjeli ukupno 2.094.193,62 kuna preuzeli su Marinko Vladić za PZ Vrbnik kojoj je dodijeljeno 177.950 kuna za opremanje vinarije, Marina Kapor za BLATO 1902 D.D. koje će s 318.998 kuna modernizirati i proširiti proizvodnju vina, Ante Madirazza za MADIRAZZA d.o.o. koje će s 868.467 kuna povećati konkurentnost obnovom proizvodnog procesa i Branimir Anđelić za DINGAČ-SKARAMUČA d.o.o. koji će s dodijeljenih 728.777 kuna opremiti vinariju.
„Našim vinarima osigurali smo bespovratnu financijsku pomoć za podizanje novih nasada vinograda, investicije u vinarije i promidžbu vina te pripremili novi Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019.-2023. sa 83 milijuna kuna potpore godišnje. Mi imamo nadaleko poznata, priznata, nagrađivana i cijenjena vina i moramo ulagati u taj sektor. Pripremili smo novi zakon o vinu kojim decentraliziramo ocjenjivanje vina, osiguravamo bolju kontrolu na terenu te doprinosimo administrativnom rasterećenju naših vinara od 33% u odnosu na postojeći propis.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić tom prigodom.

Nakon sjednice Vlade, predstavnici Mistarstva poljoprivrede sklopili su sporazum s Gradom Šibenikom o financiranju programa obnove uljare i zavičajnog muzeja na otoku Kaprije u vrijednosti od 500.000 kuna. Tim sredstvima će se obnoviti zgrada uljare, nabaviti postrojenja za preradu maslina te obnoviti i urediti zavičajni muzej za maslinarstvo i ribarstvo na otoku Kapriju. Uređenje uljare i cijelog sustava za prijem maslina i njihovu pravovremenu preradu olakšat će revitalizaciju p predstavnici roizvodnje maslinovog ulja na tom otoku. Uljaru će koristiti tamošnji poljoprivrednici, maslinari, okupljeni u Udrugu maslinara i magunjara. Poljoprivredna djelatnost na otoku uvijek je bila okosnica života, stoga za razvoj i održavanje maslinarske proizvodnje nužno je osigurati minimalne tehničke uvjete.

Na sjednici Vlade RH u gradu Hvaru prihvaćeno je izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima u 2017. godini te o rezultatima turističke godine, a u saborsku proceduru upućen je Konačni prijedlog Zakona o otocima, prijedlog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, prijedlog Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, prijedlog Zakona o turističkoj pristojbi, te 49 projekata vezanih za hrvatske otoke.
Sektor odnosno Uprava za politiku održivog razvoja otoka i pripremu razvojnih programa je u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Načelnica Uprave za otoke je Sanja Rendić-Miočević, tel: 01 6470 356
e-mail: sanja.rendic-miocevic@mrrfeu.hr






Post je objavljen 28.10.2018. u 20:23 sati.