Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Zastava Pequot plemena – 'razarači plitke vode'

Ime plemena Pequot najvjerojatnije je izvedenica algonkinskog jezika 'pekawatawog' što označava nekoga tko se pojavio iznenada i napada, razara, dakle 'razarač'. Međutim još jedna algonkin riječ mogla bi se dovesti u korelaciju s plemenom Pequot, a to je riječ 'pequttoog' koja označava ljude koji žive oko plitke vode.

Pleme Pequot živjelo je na području današnje savezne države Connecticut, a prvi dodir s bijelim kolonistima doživjeli su 1620. kada je njihova populacija brojila oko 6000 pripadnika. No, nakon bolesti i ratova s bijelim doseljenicima broj pripadnika Pequot plemena 1762. spao je na samo 140.

Godine 1910. taj se broj drastično smanjio, pa se samo 66 njih izjasnilo kao pripadnici plemena Pequot. Međutim, nakon priznanja kao federalno pleme SAD 1983. broj se povećao na 320. Pleme je na svom zemljištu uložilo u kasino koji je počeo donositi profit. Danas, po popisu iz 1992. ima oko 1000 pripadnika plemena Pequot.

Zastava Pequot plemena je bijela s okruglim plemenskim pečatom u sredini. Pečat je podijeljen na dva dijela, gornji plavi i donji crni. U gornjem dijelu (nebo) na plavoj podlozi nalazi se crno drvo života u koje je ukomponirana bijela lisica, a u donji crni dio (brežuljak) iz kojeg raste drvo ukomponiran je plemenski čvor.

Ova kombinacija drveta i lisice najvjerojatnije simbolizira današnji teritorij Pequot plemena koji se naziva Foxwoods. Ta simbolika pak možda ima i korijene u samoj povijesti plemena jer su Pequoti za sebe tvrdili kako su potomci algonkinskog klana lisice.




Post je objavljen 28.10.2018. u 09:06 sati.