Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaboland

Marketing

Iskrene misli o povijesti

Na večeri nam je bila Laurina dobra prijateljica Jozin. One su si međusobno bile paranimfe na obranama doktorata. Jozin je navršila 30 godina i trenutno je na specijalzaciji na ginekologiji. U jednom trenutku se poveo razgovor o žabolandskom obrazovnom sustavu točnije o učenju povijesti („đe me nađe?“). Jozin je rekla kako je iskreno smeta da je njihovo učenje o povijesti tako ograničeno, jer sve uče iz zapadno-europske perspektive. Tako na primjer ništa ne uče o povijesti Srednje ili Istočne Europe, ali ono baš ništa. Za Austro-Ugarsku je čula, ali je o njoj ponajviše naučila iz filmova o carici Sissi. Sve što je bilo iza nekadašnje Željezne zavjese je tabula rasa. To što se pri tom zaboravlja 1000 godina zajedničke europske povijesti, prije te zavjese je „manji propust“.

Sve je to meni poznato i već sam imao slične razgovore s Hans-Robertom na primjer, no iznenadilo me da je baš Jozin tako kritična u tom pogledu. Zato sam joj postavio i pitanje u obliku opaske: „A da ne spominjemo da Jugoslavija nikada nije bila iza Željezne zavjese?“ Njezin odgovor je bio iskren do kraja: „Reći ću ti koje mi misli sad prolaze glavom: 1) Jugoslavija – gdje je to? 2) Čekaj malo, ta zemlja više ne postoji. 3) To su bili razni narodi koji su se sukobili zbog vjere i nacionalne pripadnosti 4) Srebrenica je imala neke veze s time.“ Svih ovih godina mi još nitko, kod nekakvog sličnog pitanja, nije tako iskreno priznao koje mu misli prolaze glavom, ali sam slične upitne poglede kod mnogih mogao lako primjetiti. Vrlo sam cijenio njenu iskrenost i to joj rekao. Ona me još pitala: „ A jeste li vi učili o povijesti Zapadne Europe?“ Ja sam pomalo uvrijeđeno odgovorio, rekao da naravno da jesmo, što je pak nju opet iznenadilo. Što više govori o meni, nego o njoj, jer zašto bi me vrijeđalo, a ko netko to pita.

No tu nije bio kraj. Vrhunac je bio kada ispričala jednu drugu priču. Naime kako je s 14 godina gledala film Amistad, koji je govorio o trgovini afričkim robovima u engleskim kolonijama. Tek tada je shvatila, da su Surinamci (bivša žabolandska kolonija) crni zato što su i njihovi preci bili robovi dovučeni iz Afrike, te da domorodačko stanovništvo Surinama nije bilo crne rase. Ja to skoro nisam mogao povjerovati. Prema njenim riječima djeca u školi to ne uče (do 14.-e godine barem ne) i ne uče da se dobrim dijelom Žaboland i obogatio na trgovini robovima. Rekla je da je to uvelike smeta. Tja....

Jozin je visoko obrazovana Sireva glava. Sad si možete misliti kako je s ostalima. Sad vam je i jasnije zašto neki ovdje ogorčeno brane tradiciju „Crnog Pere“ ne shvaćajući neke osnovne lekcije iz povijesti. S druge strane što mi znamo o ratu u Jemenu i 5000 djece koje je tamo prošle godine umrlo od gladi?

Povijesne perspektive se mijenjaju to je činjenica. Povijesne nepravde nećemo moći ispraviti. Hoćemo li moći smanjiti nepravde u budućnosti isto je pitanje. Poznavanje povijesti nam isto neće puno pomoći, jer ni mi koji tvrdimo da je poznajemo nismo očito ništa naučili. Samo malo više ljudskosti bio bi već velik korak.


Post je objavljen 27.10.2018. u 22:05 sati.