Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Dronovi i birokracija

Općepoznata stvar je da birokracija ima tendenciju biti sama sebi svrhom, te birokrati, kako bi sami sebi osigurali posao, izmišljaju birokraciju gdjegod da se za to pruži prilika. Štoviše, prema birokratima, čak bi se fotografi i snimatelji trebali više baviti birokracijom, odnosno "papirologijom", nego samim fotografiranjem.

Svoj obol tome svakako daje i domaće vrlo inertno zakonodavstvo, koje umjesto da zakonima i zakonskim regulativama prati moderne tehnologije oglavnom samo vrlo revno vodi brigu gdje je tko bio '45 i '91, a uz to nerjetko ima i tendenciju prepisivanja zakona. Ili onih iz bivše države, ili onih iz najrestriktivnijih zakonodavstava.

Jedan primjer toga svakako ono koje se tiče letenja dronom, odnosno snimanja iz zraka sustavima bespilotnih letjelica.

Dok su druge, normalne države omogućile vlasnicima dronova da letaju i snimaju bez ikakve papirologije, već samo uz određene zdravorazumske sigurnosne restrikcije po pitanju gdje se (ne)smije letjeti (npr. zone oko aerodroma, stadiona, zatvora isl. ) ili koje se tiču privatnosti (npr. "špijuniranje" susjede letajući dronom ispred prozora isl.), kod nas, ako se ne zadovolji "papirnati" odnsono birokratski dio sa zahtjevima, dozvolama i odobrenjima, riskiraju se poprilično visoke kazne.

Naime, prema postojećim zakonima i pravilnicima koji se tiču snimanja iz zraka, da bi netko tko ima dron "legalno" nešto snimio iz zraka, on bi prvo morao unaprijed dostaviti agenciji za civilno zrakoplovstvo izjavu o planu leta i planu snimanja, i isto tako unaprijed tražiti dozvolu za snimanje iz zraka od državne geodetske uprave. Uz to, nakon što snimi to što je već namjeravao snimiti, mora geodetskoj upravi poslati sve snimljeno na "odobrenje", a što se također čeka od dva tjedna do mjesec dana. Čitava ta priča uključuje i plaćanje taksi te čekanje od dva tjedna do mjesec dana...

Drugim riječima, u doba kada postoji Google Earth i doslovno sve se može vidjeti iz satelita, ispada da su snimke dronom nekakva "neviđena opasnost" ako za te snimke ne postoji "papir" odnosno "odobrenje" nekog birokrata, a maltene svakog vlasnika drona koji bez "papirologije" snimi za svoj gušt neku panoramu iz zraka (npr. na nekom izletu isl.) pretvara u "kriminalca".

A posebna kategorija idiotluka je to da makar dron letio i snimao 2 cm iznad zemlje, to se (po zakonu i birokratima koji ga tumače) smatra "snimanjem iz zraka", dok je npr. snimanje fotoaparatom ili kamerom sa vrha nebodera ili kranske dizalice (poput Strikomanovih milenijskih fotografija), nije snimanje iz zraka....

Post je objavljen 27.10.2018. u 20:18 sati.