Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NIJE OPTIMALNO VRIJEME ZA BERBU MASLINA!


ZRELO TEK NEKOLIKO SORATA!

Stručnjaci hrvatske Savjetodavne poljoprivredno šumarske službe skreću pažnju vlasnicima maslinika da još uvijek nije pravo vrijeme za berbu maslina a berba je, pišu stručnjaci, započela zbog nekih," ponegdje objektivnih odnosno subjektivnih razloga."
Činjenice su prema riječi stručnjaka slijedeće : "Plod masline u maslinarskim područjima Hrvatske većim je dijelom nezreo i nije u optimalnoj tehnološkoj zrelosti za berbu tj. akumulacija ulja nije završila, iako neke sorte pokazuju zrelost prema promijeni pigmenta i na opip su mekane.
Promjena pigmenta pokožice masline je dobar znak da plod masline dozrijeva, ali on nema nikakvu korelaciju s optimalnom količinom akumuliranog ulja u plodu. Jedino praćenjem akumulacije ulja u plodu, na čemu se trenutno i radi putem NIR analize, može se odrediti taj optimalan trenutak kada maslina završi svoj ciklus stvaranja i akumuliranja ulja.
Zbog nezerelosti ploda masline za preradu u ulje, stvarna količina ulja jako varira prema eventualnoj preradi tj. randmanu. Razlog je taj što se stvarna količina ulja u plodu, pri stvaranju ulja, nalazi u citoplazmi biljne stanice, tj. masa molekule ulja je mala i teško ju je ekstrahirati. Što se više približava optimalna tehnološka zrelost, ulje će se početi nakupljati u vakuolnom dijelu stanice i time povećavati masu. I tek tada uljare će moći efikasno izdvojiti ulje i randmani će biti realniji."

"Najavljena ovotjedna bura ( 22. 10.) i njezini naleti mogli bi skinuti dosta ploda sa stabala, u prvom redu i većinom plod oštećen od svrdlaša i muhe.
Temeljem NIR analize optimalnu tehnološku zrelost pokazale su tek tri sorte na tri uzgojna područja: Istarska Bjelica u južnoj Istri (Galižana), sorta Lastovka na otoku Hvaru (Dol)i Lastovka, Drobnica na Korčuli. Te sorte na navedenim uzgojnim područjima spremne su za berbu tj. akumulirale su najveću količinu ulja u ovoj maslinarskoj godini, a u ovisnosti od ovogodišnjih vegetacijskih uvjeta".




Post je objavljen 26.10.2018. u 06:25 sati.