Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/staroinovo

Marketing

Još ponešto o Kubi


Lik i djelo Fidela Castra Kubanci još uvijek čuvaju na pijedestalu svoje povijesti, dok je Che Guevara „dostupan“ i sveprisutan; „Che je živ“ na suvenirima, odjeći, uličnim panoima, muralima istaknutih građevina, pričama ljudi, razglednicama i bedekerima.

Uz rum, koktele, cocotaxije, salsu, glazbu, oldtimere,
i kubanske cigare,
gdje god da ste na Kubi, s vama je i lik Che Guevare.

U kubanskim dućanima nisam mogla kupiti čokoladu. Kažu da čokolade nemaju, kao ni tekućeg mlijeka osim za djecu do sedam godina. Ali imaju besplatno školstvo i zdravstvene usluge i stanarsko pravo. Zato su valjda i bez čokolade i s mlijekom u prahu, onako nasmijani, raspjevani i ljubazni na svakom mjestu.

I još nešto Kubanci imaju…

Već jedno desetljeće uspješno primjenjuju lijek, odnosno vakcinu, za oboljele od nekih vrsta raka, posebno pluća. Lijek se trenutno ispituje na nekoliko svjetskih klinika i medicinskih fakulteta. Kažu da oboljeli iz cijelog svijeta dolaze jednom mjesečno po tu tzv. vakcinu protiv opake bolesti.
Eto, možda i to, osim geografskog položaja, prirodnih ljepota, turističke ponude, lijepih žena i nasmijanih ljudi, čini Kubu „centrom svijeta“, kako su svoju otok državu Kubanci markirali na onoj slici ispred hotela Nacional.





























Post je objavljen 25.10.2018. u 14:11 sati.