Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

APIS IT ZAVRŠIO PROVJERU REFERENDUMSKIH POTPISA


SVAKO REFERENDUMSKO PITANJE
IMA ČETRDESET TISUĆA NEVAŽEĆIH POTPISA


Prilikom utvrđivanja vjerodostojnosti potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma o izmjenama izbornog zakonodavstva i ukidanju Istanbulske konvencije, a što je Vlada povjerila tvrtki APIS IT početkom kolovoza mjeseca , utvrđeno da je bilo prekriženih imena, duplih potpisa, nepostojećih ili neispravnih OIB-a, potpisa maloljetnih osoba, kao i preminulih osoba i onih koje nisu hrvatski državljani. „Svaki glas koji je tvrtka APIS IT označila kao nevažeći prošao je još kontrolu povjerenstva“, naglasio je ministar Kuščević.

Da podsjetim radi se o prebrojavanju važećih prikupljenih potpisa građana, za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative „Narod odlučuje“ za izmjenu članka 72. Ustava Republike Hrvatske i o dopuni Ustava Republike Hrvatske člankom 72.a, te prikupljanje potpisa u organizaciji građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“.
Provjerom broja i vjerodostojnosti svih potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma utvrđeno da ni za jedan zahtjev nije prikupljen dovoljan broj važečih potpisa građana za održavanje državnog referenduma. Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" predala 390.916 potpisa, OD ČEGA JE PROVJEROM UTVRĐENO DA ISPRAVNIH IMA 345.942, a 44.974 potpisa je nevažećih.
Građanska inicijativa "Narod odlučuje" za prvu referendumsku inicijativu prikupila je 412.325, od kojih je ispravno 371.450, a neispravno 40.875.
Za drugu inicijativu prikupili su 407.835, od kojih ispravno 367.169, a neispravno 40.666.

Premijer Plenković je na sjednici Vlade rekao da će svima koji sumnjaju u vjerodostojnost ispravnosti važećih i nevažećih potpisa biti omogućen uvid, kako bi stanje nevjerice radi velikog broja nevažećih potpisa bilo argumentirano razjašnjeno.




Post je objavljen 18.10.2018. u 22:52 sati.