Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nediljkonedic

Marketing

Znanstveni skup o Luki Iliću Oriovčaninu

U organizaciji Novljanskog akademskog društva, Grada Novske i Ogranka Matice hrvatske u Novskoj je održan znanstveni simpozij o Luki Iliću Oriovčaninu, svećeniku, pjesniku i etnologu (Oriovac, 15. listopada 1817. - Novska, 4. veljače 1878.). Pokrovitelj tog skupa bila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a supokrovitelj Matica hrvatska .



Devetnaest izlagatelja govorilo je o kulturološkim, sociološkim, političkim i religijskim učincima djelovanja Luke Ilića Oriovčanina na Novsku i Zapadnu Slavoniju. Na skupu su sudjelovala i dvojica članova Zagonetačkog kluba Dragalić: Alojz Buljan I Mijo Gašparović.



(Mijo Gašparović i Alojz Buljan)

Mr. sc. Alojz Buljan, zagonetač i publicist, obradio je Oriovčaninov rad na skupljanju narodnih zagonetaka i poslovica objavljenih 1846. u knjizi „Narodni slavonski običaji. „Radi se o 271 narodnoj poslovici i 211 narodnih zagonetaka i pitalica, što predstavljaju najveći broj zagonetaka u jednoj zbirci do tada objavljenoj na hrvatskom, ali i širem prostoru na koji je tada pretendirao Oriovčaninov Ilirski pokret“, kazao je Buljan. U svom opširnom prikazu još se osvrnuo i na umjetničku, odnosno autorsku zagonetku koja je vezana za dječju književnost čiji je rodonačelnik književnik Grigor Vitez rođen u Kosovcu kod Okučana. Buljan je pisao i o suvremenim zagonetačima koji su djelovali ili djeluju na području zapadne Slavonije između Novske i Oriovca. U tom dijelu svoga rada među ostalim spominje novogradiško Zagonetačko društvo „MAR“ i Zagonetački klub Dragalić.



(Alojz Buljan tijekom izlaganja na simpoziju)

U svom radu mr. sc. Mijo Gašparović govorio je o slavonskom selu sredinom XIX. stoljeća prikazanome u djelu „Narodni slavonski običaji“ Luke Ilića Oriovčanina. Za ovaj simpozij prilog na temu „Zapis o dvjestotinjak Oriovčaninovih zagonetaka“ pripremio je i dr. sc. Slavko Peleh, zagonetač, povjesničar zagonetaštva i publicist iz Zagreba, inače rođeni Okučanac.
Simpozij u Novskoj pratilo je još četvero članova ZKD-a: Zvonko Karlik, načelnik općine Dragalić, Mato Višić, direktor i Ivanka Herceg, novinarka Radija Bljesak Okučani i potpisnik ovih redaka.

Vjeko Hudolin





Post je objavljen 17.10.2018. u 00:28 sati.