Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Zastava plemena Ottawa – pleme 'trgovci'

Pleme Ottawa ili 'Odaawaa', kako ga izgovaraju okolna plemena, dolazi od algonkinske riječi 'Adaawe' , što znači trgovati. Dakle, među okolnim (susjednim) plemenima Ottawe su poznati kao važni i utjecajni trgovci (kožama, duhanom, kukuruzom, obućom …).

Dolaskom Europljana na Sjeverno-američki kontinent tu ulogu Ottawa prepoznaju i 'bijelci', pa ih koriste kao posrednike u trgovanju s ostalim plemenima, a posebice kod trgovine (otkupom) krzna.

Ottawe sebe ne nazivaju tim nazivom već za sebe govore da su potomci Anishinaabe naroda (prvi ljudi), a u svojim religijskim vjerovanjima razvili su i vjerovanje da su potomci Wabanaki ljudi koji su živjeli u Velikoj dolini u kojoj je Veliki Duh (Manitou) podario prvu vatru (svijetlo) američkim starosjediocima.

Pradomovina Ottawa je područje duž rijeke Ottawe u području između jezera Ontario i Hjuron sve do kanala St. Lawrence te današnjem zapadnom Quebecu (Kanada). Dok su s drugim plemenima održavali stalan mir s Irokezima su bili u vječitom ratu i neprijateljstvu.

Ottawe su tijekom ratova uvijek birale 'pogrešnu' stranu, pa su tako tijekom Francusko-Britanskog rata bili na strani Francuza te su nakon rata kažnjeni gubitkom teritorija i ljudstva (poznat je poglavica Pontiac koji je pokušao otjerati Britance s povijesnog životnog prostora Ottawa).

Tijekom Američkog rata za oslobođenje Ottawe su na strani Britanaca i opet su ratni gubitnici, a tijekom Američko-Kanadskog (britanskog) rata na strani su Kanađana i opet su kao gubitnici raseljeni sve do današnje Oklahome, dok ih je manji dio ostao i u Kanadi.

Zastava Ottawa (onih koji su u SAD – Oklahoma) bijele je boje u čijem središtu je veliki okrugli pečat (amblem) Ottawa. Pečat je žutog okruglog obruba u kojem plavim slovima piše: u gornjem dijelu 'OTTAWA TRIBE', a u donjem dijelu 'OF OKLAHOMA'.

Pečat je ispunjen svjetlo-plavom bojom (u gornjem dijelu), na zelenom brežuljku je zimzeleno drvo (drvo života), s desne (grboslovne) strane je ratni štap (oružje), s lijeve (grboslovne) strane drva je vidra (vrlo važna u trgovini krzna), a ispod zelenog otoka na jezerskoj plavoj vodi (ima nekoliko listova lopoča) usidren je kanu kao simbol trgovine.

U unutarnjem dijelu (u nebeskom dijelu od desne strane grboslovno gledano do lijeve strane žutim slovima piše: 'UNITED WE STAND DIVIDED WE FALL'. Oružje, vidra i kanu su svjetlo smeđe boje, jezero je modre boje, a ispod vidre vide se panjevi posječenih stabala Velike šume.




Post je objavljen 08.10.2018. u 11:38 sati.