Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Zastava naroda Meskwaki i Thakiwaki – 'dva plemena jednog naroda'

Plemena Meskwaki (Fox) i Thakiwaki (Sac) usko su povezana i jako ih je teško razdvojiti jer govore algonkinskim jezikom, ali različitog narječja (nešto slično kao što je u hrvatskom jeziku kajkavsko i čakavsko narječje).

Pokušat ću to još podrobnije objasniti na primjeru samog naziva Sac plemena: Dakle, na jeziku algonkina 'wake' je lisica, dok su 'mesk' (crvena) i 'thak' (zelena) boja. Međutim, u narječju Sac plemena zelena boja izgovara se kao 'shak', a sve ostalo je pogrešan i iskrivljeni naziv 'bijelih doseljenika' (Engleza i Francuza).

No, dobro. Dakle, Meskwaki i Thakiwaki živjeli su na zapadnoj obali jezera Michigan i oba plemena izabrala su krivu stranu tijekom rata 1812. Poradi toga su i raseljeni iz svoje pradomovine preko velike rijeke Mississippi dalje na zapad (Divlji Zapad).

Karakteristični znak za raspoznavanje ovih ljudi je u njihovoj kosi gdje oni postavljaju (upliću u kosu) rep lisice kojeg dodatno ukrašavaju perima crnog jastreba (škanjac).

Zastava ovog naroda je bijele boje (ponekad bijela boja može biti zamijenjena crveno-zelenom) u čijem je središtu kružni pečat crvenog obruba na kojem u gornjem dijelu bijelim slovima piše (Sac & Fox), a u donjem dijelu (Nation).

Pečat je bijele ispune u kojem je crno-bijeli škanjac raširenih krila na čijim grudima je štit podijeljen na četiri dijela te se u tim podjelama nalaze slijedeći simboli: kruna (Britanija), američki štit s tri pruge i zvijezdom (SAD), heraldički ljiljan (Francuska) i heraldički latinski križ (Španjolska).

Taj štit simbolizira četiri naroda s kojima su Meskwaki i Thakiwaki kroz povijest sklapali i raskidali saveze. Iznad glave, od desnog prema lijevom krilu škanjca (gledano heraldički) nalazi se polukružna crna traka na kojoj bijelim slovima piše: MA- KA-TAI-ME-SHE-KIA-KIAK.

To je ime povijesnog poglavice Sac i Fox naroda koji je tijekom Američkog građanskog rata ponudio oslobođenim robovima Unije neka se slobodno priključe narodu i postanu njegov dio.




Post je objavljen 07.10.2018. u 10:34 sati.