Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SVJETSKI DAN DOSTOJANSTVENOG RADA



HRVATSKIM RADNICIMA POTREBNA JE PROMIJENA DOSADAŠNJIH PRAVILA

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i Mladen Novosel predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske objavili su priopćenje povodom Svjetskog dana dostojanstvenog rada, koji sindikati u svijetu obilježavaju 7. listopada, a kojem se pridružuju i hrvatski sindikalni čelnici. U priopćenju upozoravaju na stanje rada u Hrvatskoj te zajedno sa kolegicama i kolegama iz europskog i svjetskog sindikalnog pokreta traže hitnu promjenu pravila!
Prenosim tekst priopćenja:




"Radnici diljem svijeta 7. listopada 2018. godine obilježavaju 11. Svjetski dan dostojanstvenog rada uz poruku „Promijenimo pravila“! Primjena postojećih dovela je do duboko ukorijenjene nepravde globalnog ekonomskog sustava zajedno sa slabljenjem demokratskog prostora i snižavanjem radnih prava u mnogim zemljama.

Budući da pravila i zakoni nisu na strani radnika, suočeni smo sa dosad nezabilježenim i razarajućim razinama ekonomske nejednakosti i nesigurnosti. U svijetu postoji dovoljno bogatstva da se zadovolje potrebe današnjeg vremena – stvaranje dostojnog posla za sve, osiguranje socijalne zaštite, brige o klimatskim promjenama i svih drugih stvari koje se trebaju učiniti da bi ljudi mogli živjeti dostojanstveno na održivom planetu. Ali za to se MORAJU promijeniti pravila. Ovo je samo mali dio poruke europskih i svjetskih sindikata.

I radnici u Hrvatskoj već dugi niz godina na svojim leđima osjećaju primjenu takvih pravila. Ne treba posebno navoditi koliko je teško biti radnik u Hrvatskoj koja dugi niz godina gradi glavninu svoje konkurentnosti na slabo plaćenim i obespravljenim radnicima, sve više zaposlenim u nestalnim, nesigurnim oblicima rada. Radnici u Hrvatskoj svoj posao dostojno rade, ali niti imaju dostojne plaće niti dostojne uvjete rada, a i dostojnog posla je sve manje. Mladi, i to ne samo visokoobrazovani, tonu u besperspektivnost i napuštaju Hrvatsku. Raditi će i živjeti negdje drugdje. Tamo će zasnovati obitelj i imati djecu, a u Hrvatsku se možda vratiti tek u mirovini. Sve se više iseljavaju i cijele obitelji. Vode sa sobom djecu pa čak i kućne ljubimce. Traže bolji život. I to ne samo mladi.


Još donedavno poslodavci su u Hrvatskoj nedostatak radne snage nadoknađivali „uvozom“ stranih radnika, no sada i ti radnici „preskaču“ Hrvatsku i odlaze raditi u druge zemlje, iste one u koje odlaze i hrvatski radnici. Pametnome dosta.
Nema dostojnog rada bez sigurnosti, dostojnih uvjeta rada i dostojne plaće! A u Hrvatskoj, od svih novosklopljenih ugovora o radu, od 2004. godine naovamo, njih je između 94 i 96 posto na određeno vrijeme ili u nekom drugom nesigurnom obliku. Pri tome prosječna bruto plaća isplaćena u srpnju iznosi 8.420,00 kn, a neto 6.276,00 kn, medijalna bruto plaća iznosi 7.094,00 kn, a neto 5.504,00 kn, dok je za 2018. godinu iznos minimalne plaće u bruto iznosu utvrđen na 3.439,80 kn, a neto iznosi 2.751,84 kn. Niti dostojnog posla niti dostojne plaće! Uz to, stopa rizika od siromaštva za zaposlene iznosi 4,6%.

Sve posljednje izmjene u sustavu poreza na dohodak samo su rezultirale da oni koji puno dobivaju, dobiju još i više. I ova posljednja najavljena „vuče u pravcu“ još većeg raslojavanja i gotovo jedne porezne stope u stvarnoj primjeni (iako ostaju dvije).
Kao da se zaboravlja da je progresivno oporezivanje dohotka jedno od najboljih „oružja“ protiv društvene nejednakosti.
A budući da ove godine Svjetski dan dostojanstvenog rada „pada“ u nedjelju, treba spomenuti i sve one koji u nedjelju moraju raditi zato da sustav može funkcionirati, među kojima su zaposleni u bolnicama i hitnoj pomoći, policija, vatrogasci, javni prijevoz… No tu su i oni koji nedjeljom rade, a ne bi trebali – radnici u trgovini. Rad trgovina nedjeljom i blagdanom svakako nije nužan za funkcioniranje društva. Zašto onda radnici u trgovini moraju raditi?! Zato jer ih država svojim zakonom nije zaštitila. U Hrvatskoj je ove godine osnovan i Savez za nedjelju. Njegovi predstavnici još uvijek čekaju razgovor s predsjednikom Vlade RH.
Uz dostojan rad, dostojne radne uvjete i dostojnu plaću radniku pripada pravo i na dostojan odmor od rada. Hrvatska očito treba „veliko pospremanje“.

Zbog svega navedenog poručujemo poslodavcima (privatnim i državi) –hrvatski radnici zaslužuju veće plaće, a Vladi RH –hrvatski radnici zaslužuju poštivanje zakona iz područja rada i zaštite na radu, ali i zabranu rada trgovina nedjeljom i blagdanima! Pa ćemo sljedeće godine možda moći reći da se dostojanstvo rada počelo i pokazivati u praksi. Javne vlasti moraju donositi zakone i propise koji će štititi slabije u odnosu rada i kapitala, a to su radnici. No, u Hrvatskoj je, sudeći po zakonima i propisima, kapital dominantna religija.

Krajnje je vrijeme za promjenu pravila u Hrvatskoj! "( kraj priopćenja)






Post je objavljen 07.10.2018. u 02:38 sati.