Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Zastava plemena Potawatomi – 'oni koji poznaju vatru'

Potawatomi pleme spada u skupinu algonkinskih jezerskih plemena koji su obitavali u području jezera Michigan. Potawatomi sebe nazivaju 'nishnabe' što bi u prijevodu značilo – ljudi, ali na muscogee i chippewa jeziku nazivaju ih – 'poznavateljima vatre'.

Najvjerojatnije im je taj naziv ostao od najranijih vremena Sjeverno-američkih plemena jer su oni prvi među Algonkinima palili vatru kremenom. Ostala plemena Algonkin naroda to su radili 'jedno-žičnim lukom' i štapićem koji su brzo okretali te izazivanjem trenja palili lako gorivi (zapaljivi) materijal.

Potawatomi također žive u klanovima (bratstvima) poput: 'mo-ah-ah' (vuk), 'M'ko' (medvjed), 'Muk' (dabar), 'Mish-sha'wa' (jelen los), 'Ma-ak' (gnjurac), 'K'nou' (orao), 'N'ma' (jesetra), 'N'ma-pe-na' (šaran), 'M'ge-ze'wa' (bjeloglavi orao), 'che'kwa' (grom), 'Wa-bo'zo' (zec), 'Ka-kag-she' (vrana), 'Wake-shi' (lisica), 'Pen-na' (puran) i 'M'ke-eash'she-ka-kah' (crni jastreb).

Potawatomi su u početku naklonjeni Francuzima, ali kasnije tijekom rata 1812. staju otvoreno na stranu Engleza i Kanađana i tako ih pogađa sudbina raseljavanja nakon rata da bi se danas skrasili u rezervatima Kansasa, Oklahome, Michigana, Wisconsina i Kanade.

Zastava Potawatomi plave je boje s plemenskim okruglim pečatom u sredini koji je obrubljen crvenom bojom i ispunjen bijelom bojom. U središtu pečata je vatra iznad koje su prekrižene lula mira i ratna sjekirica tomahawk.

U crvenom obrubu plemenskog pečata crnim slovima (u gornjem dijelu) piše: 'Great Seal of the Citizen Potawatomi Nation', a u donjem dijelu piše također crnim slovima: 'People of thePlace of the Fire'. Iznad pečata na zastavi bijelim slovima piše: 'Citizen Potawatomi Nation'.




Post je objavljen 06.10.2018. u 18:58 sati.