Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/moonpie

Marketing

Životinje za uzgoj i vegetarijanski aktivisti

Odmah na početku moram se deklarirati kao ljubiteljica životinja. Zaista volim sve životinje, pse, mačke, konje, ptice... Sve. Isto tako sam i mesožder, volim jesti meso. Zbog ovog teksta ću možda naići na puno neodobravanja i negativnih komentara, ali moram podijeliti svoje mišljenje sa drugima i želim čuti tuđa mišljenja. Možda ne bi bilo loše napomenuti da oni koji su vegetarijanci da ne čitaju tekst jer će ih posebno pogoditi moje mišljenje.

Naime, jučer dok sam listala svoj Facebook feed naišla sam na jedan tekst koji me posebno razljutio. Pratim puno stranica na kojima možeš ostavljati dojave o životinjama koje su ili izgubljene ili ih je netko ostavio pa se traži netko tko bi udomio bespomoćnu životinju. I sama sam ostavljala nekoliko dojava i ostavljala ljutite komentare kad se nađe neka budala koja maltretira životinje. Međutim, na jednoj od tih stranica našla se peticija. Peticija da se zabrani kavezno držanje kokoki nesilica... Naravno peticiju su objavili, ali ja nigdje nisam pročitala rješenje gdje bi se te kokoške trebale držati. Negdje vani da trčkaraju pa kad dođe njihov red da se prerade u hranu netko treba trkati za njima po vani? Volim kokoš kao životinju, ali također, volim ju i pojesti.

Živim u gradu i ne mogu reći da sam ikada zaklala kokoš ili pile, ali gledala sam kako to rade i baka, i tetka i mama. I svaka od njih je svoje piliće ili koke držala ili u kutiji ili u nekom kaveziću. Jer tako jedu, manje se kreću i više dobiju na masi, masnije su i juha je ukusnija, jaja su žuća. To je njihova namjena, uzgajaju se za hranu. Ne podržavam lov i smatram da se lov treba zabraniti jer ljudi dolaze u prirodna staništa šumskih životinja, nisam baš ni veliki pobornik cirkusa. Iskreno u zoološke vrtove idem i mali milijun puta sam čula nekog tigra kako se dere iz svoje jazbine, a timaritelja kako se dere na njega. Ili kad dođeš do neke male životinje i daš joj komad hrane koji stoji ispred kaveza pa vidiš koliko je životinja gladna.... Ali opet volim otići u ZOO jer vidim neke životinje koje mogu vidjeti samo na slikama.

Da se vratim na samu peticiju. Jedan od komentara na toj stranici bio je o zaštiti biljaka, da zašto se ne potpišu peticije o zaštiti biljaka jer su one isto žive i rastu. Zašto se pojedine udruge kidaju da se zaštite životinje, a o biljkama nema ni jedne jedine riječi? Kako se sade biljke, kako se usjevi siju pa se poslije vrši žetva pa se od njih prave ulja, kruh, pivo...? Kako se kukuruz drži u tonama u silosima, zrnca jadna nemaju mjesta te se sudaraju jedni sa drugima pa se poslije bacaju svinjama koje ih agresivno trgaju? Previše sam se bacila u razmišljanje da sam čak pojedine strance otpratila. Svaka čast vegetarijancima, štoviše, znam i nekoliko vegetarijanaca koji su mi super ljudi. Problem i nelagodu mi stvaraju aktivisti koji se bore da se životinje prestanu uzgajati za jelo, da se kokoši ne drže u kavezima, da prestanemo nositi kožnu obuću, a ujedino šute o tome što se radi biljkama. Kako se šume krče, kako drva ubijemo pa ih koristimo za grijanja. Kako od drveća gradimo kuće i namještaj. Prestanimo sa licemjerjem. Prestanimo drugima nametati što je dobro za koga i što bi trebali raditi i bolje da radimo na samima sebi jer, kako se kaže, budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu. U nastavku sam zalijepila par novinskih članaka...Prvi članak govori baš o tom nametanju drugima svoja mišljenja. U članku možda i pišu istinite činjenice, ali krenimo uvijek od činjenice da se neke životinje uzgajaju u svrhu prehrane.

1. Prijatelji životinja - Koga se tiču prava životinja: http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2056

2. Preporuke za unos crvenog mesa: https://www.zdravobudi.hr/clanak/256/preporuke-za-unos-crvenog-mesa

3. Želite li spasiti Zemlju, smanjite unos mesa: https://fresh.hr/2015/12/14/zelite-li-spasiti-zemlju-smanjite-unos-mesa/ - ovakve članke u globalu podržavam jer sadrže istraživanja i u prijateljskijem je tonu

4. (NE)ZDRAVA HRANA: Osam zabluda i mitova o mesu koji nemaju veze s istinom: https://trusty.hr/stil/zdravlje/264-ne-zdrava-hrana-osam-mitova-o-mesu-koji-nemaju-veze-s-istinom.html


Post je objavljen 03.10.2018. u 08:45 sati.