Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/topputovanja2018

Marketing

Znamenitosti u Hrvatskoj

Ako vas više zanima povijest naše Hrvatske, ne brinite se jer se u Hrvatskoj nalazi jako puno znamenitosti.
Sigurno jedna od najvećih i najljepših je Arena u Puli ili Amfiteatar.Po veličini zauzima 6. mjesto među rimskim amfiteatrima na Svijetu te je jedini čija su sva tri rimska arhitektonska reda u potpunosti očuvana.



Osim Arene, u Dubrovniku možemo pronaći Dubrovačke gradske zidine.Dubrovačke gradske zidine su sklop utvrda koje okružuju stari dio Dubrovnika. Građene su od do 17. stoljeća za potrebe obrane. Duge su 1940 m, visoke do 25 m, prema kopnu debljine 4-6 m, a prema moru 1,5-3 m. Na četiri strane svijeta, zaštićene su kulama.


Najpoznatiji je spomenik i simbol grada Zadra, ujedno i najpoznatija monumentalna građevina u Hrvatskoj iz ranog srednjeg vijeka je Crkva sv. Donata.Crkva sv. Donata okrugla je predromanička crkva koja se do 15. stoljeća nazivala crkva sv. Trojstva, a od tada nosi ime Sv. Donat, po biskupu koji ju je dao sagraditi. Prvi put crkva se spominje sredinom 10. stoljeća u spisima bizantskog cara Konstatina Porfirogeneta.Zbog osebujnog cilindričnog oblika i pomalo robusne monumentalnosti ova građevina pripada najpoznatijim i najznačajnijim europskim predromaničkim crkvama.


Post je objavljen 02.10.2018. u 20:28 sati.