Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Konstruktivan prijedlog vodstvu projekta EPK Rijeka 2020 (Europska prijestolnica kulture 2020)



U riječkom dnevnom listu Novi list prekjučer je, 29.09.2018. vodstvo projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020 (EPK Rijeka 2020) ponovo objavilo poziv za volontere.

Pa da to prokomentiram, uz jedan konstruktivan prijedlog:

Rijeka se diči da je drukčija, štoviše moto Rijeka EPK je "luka različitosti".

Imam prijedlog kako da se Rijeka uistinu dokaže kao različita - neka Rijeka 2020 bude prva Europska prijestolnica kulture u kojoj nema neplaćenog volonterskog rada.

To čak nije ni teško postići - evo kako : u projektu EPK već sad ima barem 30 zaposlenih kojima je prosječna mjesečna plaća barem 7.000 kuna netto (a vjerojatno je zapravo i viša od 10.000 kn). Neka se osnuje fond za honorare volontera u koji bi se svaki mjesec izdvajalo 5% netto plaće svakog zaposlenika EPK.

Jednostavnom računicom dolazi se do podatka da bi se do početka 2020 u taj fond slilo najmanje 150.000 kuna!!! Sasvim dovoljno da svaki volonter dobije bar nešto za svoj rad, bar neku minimalnu financijsku satisfakciju za svoj radni doprinos Rijeci kao prijstolnici kulture.

Zamislite kako bi to odjeknulo diljem Europe - Rijeka dokazala na vlastitom primjeru da se bori protiv neplaćanja radnika!!!

Već vidim naslove u mdijima : prva prijestolnica kulture koja nije parazitirala na besplatnom radu mladih!!!

Zašto je to važno?

Zato što će npr.kazališni redatelj za jednu izvedbu svoje predstave (a naravno da se neće angažirati domaći redatelji niti EPK iskoristiti za promociju djela hrv.autora nego će se lova vrlo vjerojatno ulupati za dovođenje stranih "zvijezda") dobiti honorar koji je veći od cijelogodišnje plaće roditelja volonterke koja će besplatno cepati ulaznice za njegovu predstavu.

Dakle, Rijeko imaš priliku pokazati da si zaista drukčija i biti prva EPK bez iskorištavanja besplatne volonterske radne snage!

Jer, svakoga od svih zaposlenih u projektu EPK da priupitaš je li protiv iskorištavanja i neplaćanja radnika dobio bi potvrdan odgovor - pa onda dokažite na vlastitom primjeru i u praksi to u čemu ste jaki na riječima i odvojite 5% od svake svoje plaće do početka 2020 za honorare volontera.

Jer, ako to ne učine ostat će dojam da su licemjeri. Sve su to odreda ljudi koji se smatraju i sami sebe nazivaju ljevičarima i koji tvrde da im je stalo do prava radnika.

Ali, ako ustraju na iskorištavanju besplatnog rada volontera njihova briga za radnike ostaje na razini lažne deklarativnosti, u svrhu ostavljanja dobrog dojma, a bez uporišta u njihovom stvarnom djelovanju.






Post je objavljen 01.10.2018. u 06:02 sati.