Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Zastava Choctaw naroda – 'ravne glave'

Sam naziv Choctaw (Chahta na izvornom muscogee jeziku) najvjerojatnije potječe od običaja ovog naroda u 'ravnanju' lubanje. Dakle, majka bi djetetu u zipci blago i nježno ravnala čelo posebnom drvenom daskom (chahta). Dolaskom prvih kolonizatora na sjeverno-američko tlo ovaj je običaj napušten.

Narod Choctaw bio je vrlo sklon i naklonjen kolonizatorima, pa je tako još od vremena Američkog rata za nezavisnost ovaj starosjedilački narod naklonjen volji 'trinaest kolonija' u oslobođenju od Britanske krune.

Tijekom rata između Amerikanaca i Britanaca (Kanađana) Choctaw čvrsto stoji uz Amerikance, te su gorljivi protivnici plemenu Shawnee koje je okupljalo oko sebe plemena za rat protiv Amerikanaca. Tako je poglavica Choctawa Pushmataha nosio čin brigadira Američke vojske, a nakon rata 1812. Unaprijeđen je u čin brigadnog generala.



Choctawe se nikada nisu borili protiv Amerikanaca, čak su i tijekom Američkog građanskog rata bili skloniji Uniji, ali ih je ona sama gurnula u ruke Konfederacije. Tijekom Prvog svjetskog rata veliki broj Choctaw mladića bori se u redovima američke vojske i oni su zapravo pioniri 'kodnih govornika'.

Iako je u filmu Glasnici vjetra (Windtalkers) tijekom Drugog svjetskog rata ta uloga 'codetalkers' pripala ratnicima iz plemena Navaho, prvi su to radili tijekom Prvog svjetskog rata Chotaw, ali i Komanči, Apači …

Choctaw je lojalnošću Američkoj vladi priskrbio sebi razne povlastice (čak su i pristali na mirno preseljenje iz domicilnih područja u novo dodijeljene rezervate). Tako su danas Choctaw treće konfederacijsko pleme po brojnosti u današnjim SAD.

Zastava Choctav je grboslovno purpurne (ljubičaste) boje koja je utemeljena na grboslovno plavoj (modroj) boji iz Američkog građanskog rata. Na sredini je veliki okrugli pečat Choctaw naroda čiji krug je ispunjen žutom bojom na kojoj su prikazani ratna sjekirica s lulom mira (tomahawk) koja se dimi i simbolizira stalni mir Choctaw s Amerikancima, te luk s tri strijele koje simboliziraju Choctaw narod iz francuske, engleske i španjolske kolonijalne ere na tlu sjeverno-američkog kontinenta.

Krug pečata je obrubljen plavom bojom na kojoj crnim slovima piše na engleskom: The Great Seal of the Choctaw Nation.




Post je objavljen 30.09.2018. u 07:32 sati.