Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Zastava naroda Lenape (Delaware) – 'djedovi Algonkina (Algonquian)'

Narod Lenape koji su kod 'bijelaca' poznatiji pod nazivom Delaware dijeli se u tri plemena: Munsee, Unalachtigo i Unami. Svako ovo pleme sastoji se od tri velika bratstva (klana): vuk, kornjača i divlji puran, a svaki klan sastoji se od mnoštvo rodova (ogranaka) koje je gotovo nemoguće pobrojati.

Narodi Algonkina (Algonquian) kao i svi okolni narodi 'Velike šume' (Apalačko gorje, Appalachian Mountains, koje nosi naziv po plemenu Apalachee iz naroda Muscogee koji su od početka skloniji Amerikancima nego Britancima ) smatrali su Lenape za svoje djedove, odnosno za narod od kojeg su svi potekli i vuku zajedničko podrijetlo.

Tako zapravo Lenape nemaju neprijatelja među Sjeverno-američkim starosjediocima, ali među prvima dolaze u dodir s bijelim kolonistima (Britancima, Nizozemcima i Šveđanima), pa možda zato i 'iskrivljeni' naziv za Lenape – Delaware vuče korijen od prezimena prvog britanskog kolonista grofa De La Warra, a švedski kolonisti ih nazivaju Renappe.

Bilo kako da bilo, Lenape dijele istu sudbinu kao i ostali starosjedilački narodi Sjeverne Amerike, a kako su u Američko-Kanadskom ratu 1812. Stali otvoreno na stranu Britanaca i Kanađana navukli su na sebe bijes Amerikanaca, te završili kao jedni koje su najviše Amerikanci selili (raseljavali), čak dvadesetak puta.

Zastava Lenape naroda bijele je boje s velikim pečatom naroda koji je kružnog oblika s crveno-crnim detaljima. Tako krugom dominira ritualna maska Mesingw (dobri duh šume koji kroz šumu jaše na leđima jelena i pomaže skromnim lovcima 'koji ubijaju samo radi prehrane' i kažnjava one koji devastiraju šumu i njezine stanovnike).

S tim 'dobrim duhom šume' mi današnji moderni ljudi u svom neznanju i nerazumijevanju, ali i u strahu, pomiješali smo Bigfoota i Mesingw. No, dobro, nadalje, Mesingw je prikazan kao crveno-crna ritualna maska koja je okružena s dvanaest ritualnih štapića (ponekad opet u neznanju neki umjesto ritualnih štapića stavljaju zvijezde).

S lijeve strane (grboslovno desno) ritualne maske nalazi se kršćanski (latinski) križ koji simbolizira Lenape koji su prihvatili kršćanstvo kao religiju, a desno (grboslovno lijevo) nalazi se prikaz naprave (luk sa štapićem i drvom) za pripalu vatre koji simbolizira Lenape koji su ostali vjerni tradicionalnoj religiji.

Ispod maske crvene boje stilizirane su vučja šapa (klan vuka), kornjača (klan kornjača) i kandža divljeg purana (klan purana). Okolo pečata natpis je na engleskom: Deleware Tribe of Indians Lenape.




Post je objavljen 29.09.2018. u 12:10 sati.