Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Annihilation (2018)

41948574_2168114823199888_6214790498758950912_n

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Biologinja se prijavljuje na riskantnu i tajnovitu ekspediciju u nepoznatu zonu gdje zakoni prirode ne postoje...

annihilation-2018-pic

Annihilation je film nastao prema istoimenom romanu Jeffa VanderMeera, odnosno prvi dio njegove Southern Reach trilogije, a režirao ga je Alex Garland, koji je u filmski svijet kao redatelj ušao na velika vrata vrlo dobrim filmom Ex Machina. Osnova radnje je samo slična kao i u romanu, no suština radnje upućuje na nekakav znanstveno-fantastični miks avanturističkog horor trilera, koji je okupio dovoljan broj poznatih glumaca, poput oskarovke Natalie Portman, Chrisa Issaca, Jennifer Jason Leigh, Benedicta Wonga...čudno i misteriozno područje, takozvana Area X ključna je lokacija filma, a putem znanstvenih ekspedicija istražuje se ta opasna i neotkrivena postojbina, a u istraživačkom timu našle su se tri znanstvenice i medicinarka, kako bi otkrile uzroke Shimmera, nepoznatog svjetlucanja koje nijansira boje i gdje se događaju neočekivane, neprirodne anomalije prirode. U tom području kompas ne radi, signala nema, koordinate su netočne, a mrežna veza ne postoji te se odvijaju različite fuzije flore i faune. Nakon što nisam mogao bolje opisati ono što se u filmu vidi, a vidi se uistinu dojmljivih i interesantnih stvari, valja napomenuti kako je film iz neočekivanih razloga (a možda je baš takva tematika razlog) flopao na kino blagajnama te je unatoč svom budžetu od 40 milijuna dolara zaradio koji milijun više. Šteta, budući da nije baš dobra stvar da ovako zanimljivo koncipiran horor film ostane u sjeni šireg gledateljstva, budući da je zanimljive i avanturističke prirode te prilično animira, no nažalost, ipak na momente postane usporeniji od očekivanog.

annihilation

Ono što svakako odlikuje film njegova je vizualna besprijekornost. Potrebno je bilo puno truda i kreativnosti da se određena scenografija, likovi, stvorenja i lokaliteti realiziraju, stoga na vizualan aspekt ne mogu reći nikakve zamjerke, niti film tjera da se za njima krene tragati. Uz odlične efekte, valja pohvaliti i dobar soundtrack te vrhunsko spajanje atmosfere s audio-vizualnim aspektima. Kroz film se postepeno pojašnjavaju neobične okolnosti, pomalo na znanstveni način, pomalo laički, no svakako je dobra stvar da nas ovakav film nije ostavio zbunjenima, budući da je sam po sebi dosta ozbiljan, promišljen, no s vremena na vrijeme ipak nedorečen i kaotičan. Postoji nekoliko impresivnih dijelova povremenih napada raznoraznih stvorenja, a posebice se ističe borba s medvjedom, koja će vjerojatno svim gledateljima možda i najviše ostati u pamćenju. Film sadrži određenu sugestivnu notu, popraćenu metaforičnim dijalozima i scenama, propitkuju se filozofske teme samouništenja nas samih i ostali elementi koji potpomažu efektivan kraj. Što se negativnih aspekata tiče, osobno smatram kako je film, unatoč svim korektnim i dosljednim animiranjima gledatelja, ipak znao biti usporeniji, odviše subverzivan i ozbiljan, što je pogodovalo da se neke scene bespotrebno oduže te naposlijetku razvodne. Možda bi mi to odgovaralo da sam film gledao u nekom drugačijem moodu od trenutnog, gdje sam tražio malo više mozga na pašu, tako da za tu stvar ne okrivljujem nužno njegov koncept već trenutni subjektivni dojam.

trailer-annihilation-2018-featured

Bilo kako bilo, Annihilation je zabavan fenomenološki film, neće svakome sjesti, a nekome bi mogao biti odličan, vrhunski realiziran i autentičan. Zadovoljan sam utoliko što ne mogu reći da lebdim između ta dva mišljenja, nego da sam definitivno naklonjeniji vama koji ste u ovom uratku naposlijetku uživali. Šteta za kino blagajne, valjda će se nastaviti ekranizacija Southern Reach trilogije.

Post je objavljen 27.09.2018. u 13:40 sati.