Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Sveti Krševan na Krku




Pred sam kraj ljeta htio sam iskoristiti još uvijek ljetno vrijeme i prošetati nekim dijelovima otoka Krka i osjetiti more jer tko zna da li će još biti prilike za ugodno kupanje. Nisam već dugo bio do uvale Čavlena gdje se malo iznad mora sakrivena u šumi crnike krije lijepa i jako stara crkvica trolisnog tlocrta (trikonhos) s nadsvođenim apsidama i htio sam ponovo vidjeti. Negdje piše da je iz IX-X st., a negdje iz XI-XII. st. Uz crkvu je pronađen kasnoantički ruralni kompleks sa ostacima keramike, posuđa, amfora, svjetiljki i drugih predmeta. Ovaj zapadni dio Krka se zove Šotovento, što bi značilo ispod vjetra, zavjetrina.

U portalu Hrčak, godišnjaku Hrvatskoga restauratorskog zavoda, No.6. Prosinac 2015. piše o istraživanju kasnoantičkog ruralnog kompleksa uz crkvu sv. Krševana:

Crkva sv. Krševana izgrađena je na terasama zapadnog dijela otoka Krka, poznatog kao Šotovento, nad uvalom Čavlena, na rtu Glavotoku, 2 km od sela Milohnića. Smjestila se na području koje se od juga prema sjeveru, u nizu terasa, spušta prema moru.
Tijekom rujna 2012. g. djelatnici Odjela za arheologiju Službe za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda proveli su probno arheološko istraživanje na području nalazišta uz crkvu sv. Krševana. U starijoj se literaturi pretpostavljalo postojanje vjerojatno antičkih ostatka u okolici same crkve na temelju pronađenih ulomaka antičkog građevinskog materijala...


Crkva se vidi tek kad se dođe blizu nje, a od Milohnića postoje putokazi.


Pogled sa stražnje strane.


Na ovoj strani su i klupe gdje sam odmorio i marendao, a netko je naslagao kamenčiće. Vidio sam još ljudi, razgledavala je i jedna porodica koji su govorili njemački, a na plaži malo ispod bilo je nekoliko kupača.


Pogled na svod crkve koji nije lako izvesti od kamena.


Prozori su uski i u obliku križa a vanjsko svjetlo kao da se prelijeva.


Šetnja do obližnje plaže i malo uz more prema Glavotoku. More je bistro ali i malo prohladno.


Vraćam se nazad i preko Linardića vozim do Krka i poluotoka Prniba gdje radim još jednu šetnju uz more. Pogled na dio mjesta Punat i otočić Košljun u Puntarskoj dragi na kome je franjevački samostan, a tu se nalaze i četiri manja muzeja: arheološki, sakralni, etnografski i prirodoslovni.
Poziraju mi gnjurci.

Malo šetnje i po moru.


U toploj uvali Klimno na drugoj strani otoka pravo kupanje. U daljini desno se vidi Crikvenica.


Naravno, na plaži Meline se još uvijek može dobro pocrniti.


Večera nakon povratka, crna leća beluga, heljda, celer, razni začini (lovor, mor. i him. sol, kurkuma, korijander, mlj. paprika, peršin...), na kraju pasir. rajčica, artičoke i maslin. ulje. Naravno, uz to i zelena mišancija iz vrta.
Na Krku imam poznate koji uvijek imaju frišku ribu ili mekušce ili gljive i dobro vino, a ima i dobrih restorana.

Fotke za povećati: otočić Košljun sa samostanom i mjestom Punat iza a na drugoj fotki karta Šotoventa ispred mjesta Poljica gdje se vide prilazi sv. Krševanu.


Zanimljiva arhitektura crkvice, ovi kosi žljebovi vjerojatno za odvod vode.








Post je objavljen 28.09.2018. u 10:10 sati.