Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Narod Wyandot (Hjuroni) – 'dobri Irokezi' čuvari vatre 'naroda kornjače'

Narod Wendat (Wyandot), poznatiji možda pod iskrivljenim nazivom Huron (hrvatski Hjuroni), koji pak dolazi od riječi algonkinskog jezika 'turon' (zavojite obale jezera Hjuron), dio su velikog naroda koji je sebe nazivao 'narod kornjače'.

Naime, kako je područje, na kojem obitava narod Wendat, okruženo nepreglednim vodenim prostranstvom triju velikih jezera (Iri, Ontario i Hjuron), Hjuroni u najranijem dobu razvijaju vjerovanje da žive na otoku, odnosno na komadu zemlje koji je smješten na oklop velike kornjače.



Dolaskom 'bijelaca', točnije Francuza, na područje naroda Wendat, Francuzi ih nazivaju 'dobri Irokezi', jer Hjuroni su naklonjeniji doseljenicima i prijateljski raspoloženi prema njima od susjednih im Irokeza koji Wendate nazivaju 'Hirron' (mačke).

'Labavi savez', točnije konfederacija, Hjurona sastoji se od slijedećih plemena: Attignawanten (Medvjeđi ljudi), Attineenongnahac (Stjenoviti ili kameni ljudi), Tohontaenrat (Jelenski ljudi), Attiwandaronk (Neutralni ljudi) i Tiontate (Ljudi jezera Mačke 'hirri').

Tijekom rata 1812. Između Amerike, Kanade i Britanije narod Wendat također je izabrao 'krivu' stranu (Kanadsku i Britansku), pa je to platio cijenom raseljavanja u kasnije države Ohio i Kanzas, te protjerivanje u Kanadu.

Zastava Hjurona smeđe je boje na kojem je pečat stiliziran u bijelom krugu gdje je opet stilizirano stablo vrbe ispod kojeg gori vatra. Međutim, Hjuroni imaju još jednu zastavu koja je bijele boje na kojoj je velika smeđa kornjača čiji je oklop nepravilnog zvjezdastog oblika s dvanaest krakova (simboliziraju dvanaest klanova Wyandot).

U nepravilnom zvjezdastom oklopu kornjače gori vatra crvene boje, a u prednjim peraja-nogama kornjače crvena su lula i ratna kamena sjekira (tomahawk) koji simboliziraju rat ili mir, a koji biraju 'neprijatelji' naroda Wendat.

Iznad glave kornjače su dvije prekrižene grane stabla vrbe čija simbolika je ostala nerazjašnjena. Smeđa boja Hjuronima je simbol za plodnu zemlju na kojoj su uzgajali polodove 'Tri sestre' (kukuruz, grah i buča). Prikaz vatre simbolizira vatru koja uvijek gori u naseljima Hjurona, ali i oznaku da su Hjuroni 'čuvari vatre' za sve narode Kornajče (Mohikanci, Otave, Chipewa, Delaware, Kickapo, Shawnee i Miami).




Post je objavljen 24.09.2018. u 19:52 sati.