Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Irokezi (Haudenosaunee) – narod 'dugih kuća'

Konfederacija naroda Irokeza je savez pet, a kasnije i šest plemena (Mohawk, Oneida, Onondaga, Cayuga, Seneca i Tuscarore). Sam naziv Irokez (hrvatski) potječe od riječi Algounquin naroda (Irinakhoiw – u prijevodu 'prave zmije') dok oni sebe zapravo nazivaju Haudenosaunee ('narod duge kuće').

Irokezi su bili izuzetno okrutni i nemilosrdni prema okolnim susjednim plemenima i uvijek u ratu sa svima. Zemlja Irokeza bila je okružena Algonquianskim plemenima na čija područja su Irokezi često prodirali, vršili pljačkaške pohode, otimali žene, djecu i druge ratne zarobljenike. Svojom ekspanzijom Irokezi su širili područje svoje dominacije, ali su istodobno adoptirali mnoge druge narode i pri tomu gubili čistokrvnost.



Irokezi su nemjerljivo mrzili Francuze i kao takvi bili idealni saveznici Britancima i Nizozemcima od kojih su dobivali oružje i razna druga sredstva potrebita za lagodan, ali i razuzdan život. Puške, barut, streljivo i alkohol koji su Irokezi dobivali od Britanaca pomogli su im protjerati narod Hjurona koji je bio saveznik Francuza.

Irokezi su potpuno uništili i zatrli (adoptirali, asimilirali) pleme Conestoge, Duhanski narod, Neutralni narod, a plemena Ilinois, Deleware i Mohikance znatno prorijedili. U ratu 1812. bili su na strani Britanaca i Kanađana, pa su ih Amerikanci većinu protjerali u Kanadu (osim manjih rezervata).



Zastava Irokeza predstavlja pojas poglavice Aiionwathe 'bijelci su ga zapamtili kao Hiawatha (njegov wampum). Hiawatha je prvi ujedinio Irokeze i dokinuo ljudožderstvo koje je do tada vladalo. Zastava Irokeza je plave (ljubičaste) boje i na njoj je prikazano četiri višekutnika (dva kvadrata, dva pravokutnika i stilizirano stablo u sredini).

Grboslovno desno prvi kvadrat simbolizira Senece kao čuvare 'zapadnih vrata' (Haudenosaunee) 'duge kuće', pravokutnik do njega simbolizira Cayuge 'ljude iz močvare', bijelo stilizirano stablo simbolizira Onondage 'srce Irokeza' (čuvara Velike lule mira), pravokutnik do stabla je simbol Oneida 'stjenovitih ljudi' i kvadrat do njih je simbol Mohawk plemena koje je čuvar 'istočnih vrata' (Haudenosaunee).

Veza između simbola plemena je jednostruka, dok je veza prema van, od Mohawk i Seneca, dvostruka i simbolizira poziv mira prema drugim plemenima koja su dobrodošla u konfederaciju.




Post je objavljen 22.09.2018. u 07:41 sati.