Stari dio Ohrida je očuuana gradska cjelina sa tipičnom arhitekturom,
starim zanatima, radionicama i prodavnicama originalnog ohridskog
bisera i srme.
Ulazimo kod Fileva koji nam objašnjava izradu originalnog ohridskog
bisera i pokazuje nam emulziju od krljušti ribe plašice, kojom se ručno
premazuje svaka sedefna kuglica u nekoliko slojeva. Smatra se da
samo dvije porodice, Filev i Talev, znaju tajnu originalnog ohridskog bisera.
Važno je znati da uz ohridski biser ne treba stavljati parfem, jer oštećuje
sjajni sloj.
Ako želite autentičan restoran u Ohridu, koji pamtim od prije 40
godina, svratite u "Antiko" u starom gradu (ulica prema Sv.Sofiji,
druga lijevo od jezera).
Smješten je u starom gradu, ušuškan u starine oko sebe.
Uređenje je autentično. Otkad pamtim, akvarij s ribicama čini
ambijent toplijim.
Jeli smo odlične belvice, gustiozno makalo i žerbo tortu za rođendan.
A može i trileće i ohridska torta
Ovdje je uvijek prijatno...
(Nastavit će se)
Post je objavljen 04.10.2018. u 06:00 sati.