Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kakotikupus

Marketing

ciklona

znate li što je ciklona? neki znaju, neki ne. to što netko ne zna što je ciklona ne znači da je glup ili neobrazovan, jednostavno nije bila u sferi njegovog interesovanja, uostalom zašto bi išta bilo u sferi nečijeg interesovanja? pa odgovor je vrlo jednostavan, to čovjeka ispunjava, čini ga onim što jest. proporcionalno nečijim intelektualnim sposobnostima, a napose afinitetima, ovisi koliki i kakav trag će ostaviti tijekom svog života, što apsolutno nema veze sa porijeklom i inteligencijom, već puno više sa društvenom klimom u kojoj nastaju.

al da se vratimo na ciklonu. ciklona nastaje u području niskog atmosferskog tlaka što se u meteorologiji naziva depresijom. nešto slično se događa i kod ljudi, gdje se u područjima niskog potencijala razvija nezadovoljstvo i frustriranost. ciklona nastaje u području toplog i vlagom zasičenog zraka te se njeno cirkularno vrtloženje na sjevernoj hemisveri odvija u smjeru obratnom od kazaljke na satu, na južnoj je obratno. putanja ciklone kreče se od zapada prema istoku, uglavnom donose kišu prilikom nailaska na hladnija područja, slično je i kod ljudi, isprazne se kada ih netko ohladi, no ne mora uvijek biti tako. ako ciklona na svom putu naiđe na područje relativno toplijeg zraka ta uzlazna zračna strujanja pojačavaju cirkularno kretanje u cikloni koju nazivamo vjetar. što je zrak zagrijaniji to je cirkularno strujanje jače i uzrokuje orkanski vjetar. ta pojava se događa u karipskom moru i ona sama po sebi ne bi uzrokovala veše štete da nema golfske struje. nešto slično se događa i kod ljudi, ako se nalaze u svom stabilnom okruženju ne pretstavljaju opasnost za okolinu no, ako naiđu na one koji će im dati dodatnu snagu njihova snaga jača u ovisnosti o zagrijanosti atmosfere. na taj način nastaju uragani koji za sobom na kopnu ostavljaju pustoš. isto se događa i u ljudskom svijetu. također svaka ciklona gubi na svojoj snazi nailaskom na područje hladnog i suhog visokog tlaka koji se nalazi u anticikloni čije je cilkularno kretanje na sjevernoj hemisferi u smjeru kazaljke na satu, a najpoznatija je sibirska anticiklona.

e sad zašto uspoređujem ciklonu sa ljudskim ponašanjem? recimo da je ciklona nešto negativno, kao što je, i stavimo je u kontekst prirode na koju ne možemo utjecati, a naspram toga stavimo ljudsku glupost na koju također ne možemo utjecati, što u slučaju ljudske gluposti istoj daje snagu? u cikloni je to strujanje toplog zraka a kod ljudi budale koje podgrijavaju negativna stremljenja. pod negativnim u ljudskom kontekstu smatram, netrpeljivost i mržnju. jednako kao što ne volimo loše vrijeme i kišu istom mjerom ne podnosimo ni ono loše u našem okruženju ali, pošto mi ludi sebe volimo doživljavati puno pametnima za razliku od onih drugih, tako volimo i prosipati pamet kad naiđemo na onoga tko misli drugačije. nasuprot tome ima onih hladnije glave koji će kao i anticiklona donijeti lijepo vrijeme, a kao što je poznato bura rasčisti svo smeće po ulicama.

sve ovo je samo moj osvrt na netrpeljivost i netoleranciju, u koju se mnogi zaklinju, na stanje koje se posljednjih par dana odvija na blogu.

Post je objavljen 17.09.2018. u 10:26 sati.