Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvdturnasica

Marketing

USPJELA ZAJEDNIČKA TAKTIČKA POKAZNA VJEŽBA DVD-a TURNAŠICA I VUKOSAVLJEVICA

TURNAŠICA : - Uslijed visokih temperatura, jakog južnog vjetra i nekontroliranog paljenja biljnih ostataka na adresi Vatrogasna 4 vatra je izmakla kontroli. Požar se proširio na zapušteno zemljište u blizini gospodarskih zgrada. Vlasnik gospodarstva uočava požar i u 17 sati upućuje poziv za pomoć najbližem vatrogascu u susjedstvu. Ovaj u 17,02 daje uzbunu putem centra 112, koji u 17,07 putem sustava UVI obavještava zapovjednika DVD Turnašica, koji na intervenciju upućuje prvih 6 članova DVD-a Turnašica i navalno vozilo TAM sa 6 operativaca.
Zbog mogućeg vrlo brzog širenja požara zapovjednik DVD Turnašica putem centra 112 traži pomoć druge središnje postrojbe s područja VZO Pitomača i dobiva informaciju da je njegova postrojba na drugoj intervenciji. Centar 112 kontaktira Županijskog zapovjednika i daje ovlasti Centru 112 da obavješti VZO Špišić Bukovica da dignu uzbunu u najbližem središnjem društvu Turnašica, konkretno DVD Vukosavljevica. U 17,15 operativci DVD Turnašica dolaze na požarište s brzom navalom i tri naprtnjače, ali požar se brzo širi. U 17,18 sati zamjenik zapovjednika javlja glavnom zapovjedniku i uključuju u gašenje još 8 operativaca DVD Turnašica.
U 17,20 dolazi vatrogasni kombi DVD Vukosavljevica sa modulom i 7 operativnih vatrogasaca, koje zapovjednik raspoređuje na istočni rubni dio županijske ceste. Zapovjednici obiju DVD-a rukovode intervencijom preko radio uređaja i utvrđuju da DVD Vukosavljevica ima još 6 operativaca u pripravnosti.
U 17,25 oba zapovjednika prepuštaju saniranje gašenog otvorenog prostora svojim zamjenicima i pozivaju svoje operativce u pripravnosti, da dođu i uključe se s raspoloživom tehnikom u gašenje požara preko ceste koji zahvaća dvije gospodarske zgrade. U 17,30 dolazi kombi i navalno vozilo DVD Turnašica sa 8 operativaca, a u 17,32 u gašenje uključuje i DVD Vukosavljevica sa 6 operativaca i navalnim vozilom.
U 17,37 zapovjednici raspoređuju DVD Turnašica na desnu gospodarsku zgradu a operativce DVD Vukosavljevica na lijevu stranu i rade vanjsku navalu, a potom i unutrašnju ulaskom u zgradu uz korištenje dišnih aparata.
U 17,40 zamjenici zapovjednika obavještavaju da je požar otvorenog prostora ugašen i pod kontrolom i dobivaju odobrenje zapovjednika za pospremu opreme i ostavljanje dežurstva na požarištu.
U 17,45 operativci lokaliziraju a u 17,50 obavještavaju da je požar gospodarskih zgrada ugašen. Slijedila je posprema opreme i nalog dvojici vatrogasaca da ostaju dežurati na zgarištu. U 18 sati završava vježba.
U tehničko-pokaznih vježbi dviju bratskih DVD-a sudjelovalo je 14 vatrogasnih operativaca DVD Turnašice, 13 DVD Vukosavljevice i dva vatrogasca osiguravala su cestu. Od tehnike koristili su ukupno 3 navalna vozila, 2 kombi vozila, 7 naprtnjača i vodu. Za komunikaciju i veze koristili su prijenosne radio stanice, a mobitele rukovodioci vježbe, Marko Nemet i Zdravko Pokupić. Za uzbunjivanje koristili su UVi.
Zajednička pokazna vježba bila je smotra raspoložive opreme, sredstava za gašenje i uvježbanosti operativnih vatrogasaca, sve sa svrhom nastavka bratske suradnje kod pružanja pomoći na intervencijama spašavanja i gašenja, provjera efikasnosti veza, sredstava za uzbunjivanje, provjera opreme i tehnike gašenja. Sve se odvijalo prema elaboratu zamjenika zapovjednika Josipa Nemeta.
Vježbu su pratili načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić i Špišić Bukovice, Hrvoje Miler, zapovjednik VZO Pitomače Zdravko Fras i zapovjednik VZŽ VP Stjepan Venus, koji je uz minimalne primjedbe vježbu ocijenio vrlo uspješnom.

Tekst i foto: Barica Mihoković



Post je objavljen 17.09.2018. u 10:19 sati.