Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Šetnja po Rabu




Volim šetnju po otoku Rabu jer ima dosta razne šume, lijepe pješčane plaže, a može se i planinariti. Jednom sam ga pred dosta godina cijelog prošao biciklom, a 2007. i pješice na treking utrci dužine oko 40 km. Za tjedan dana bit će još jedan Rab treking, (link) ali sad su malo skratili stazu, najdulja samo 25 km. Nisam se prijavio ali možda odem pogledati, vjerojatno će biti i starijih trekingaša.

Osim na Velebitu, Ante Premužić je radio stazu i na otoku Rabu, i na ovom trekingu vidim da će se ići po njoj iz Lopara preko šume Furga, a dalje preko grebena bez staza za vrh Kamenjak (410 m. n/m).
Ovaj put sam se odmah popeo na Kamenjak ali i vratio istim putem. Pogled sa uspona na grad Rab.

Vidljivost nije bila neka, prema Velebitu dosta loša, ali možda bude za vrijeme trekinga.

Drugi dan kupanje i šetnja oko poluotoka Lopar. Uvijek se divim ovim pješčenjacima, ne znam kako se uspiju održati. Ima ih i sa bujnom "kosom".


Ovaj je pustio pramenove.


Zanimljivi su i manji, neki kao da pridržavaju stazicu.


Za okupati se treba otići dalje od obale.


Na mjestima je pijesak po kome se teže hoda, lakše je i ugodnije po plićaku.


U uvali Saramić koju zovu i Sahara ima zanimljivih kreacija.


Ne znam što je umjetnik htio reći, ova životinja mi po glavi liči na morskog leoparda, prema tijelu na dupina, a ima škrge kao morski pas.


U uvalu Dubac se ulijeva potok a netko je napravio i mostić. Malo sam se osvježio u ovom jezercetu.


Najljepša mi je uvala Sturić jer ima zanimljivih kamenih oblika, a uz obalu hladovinu daju veliki vrijes, hrast črnika, čempresi, borovi i drugo. I ovaj dio sam prošao po moru jer je lakše, tako da sam se nekoliko puta izuvao i obuvao, a nosio sam težak ruksak sa svim potrepštinama.




Prolazim i uvalu Zaškoljić (ispred se nalazi školjić koji se zove Školjić) gdje također ima zanimljivih oblika, ovi mi liče na okamenjene tuljane.


Motar raste na okomitoj stijeni iznad plaže. Zove se još i matar, petrovac, šćulac, obalac (znan. Crithmum maritimum L.), a početkom ljeta uvijek naberem malo listića i stavim u kvasinu.


Pogled na uvalu preko pješčenjaka.


Evo malo i većih fotki za bolje vidjeti: pješčenjaci, Školjić i otok Sveti Grgur (Šagargur), nekad zloglasni zatvor za žene i pogled sa Kamenjaka na Rab i okolicu.


Prije puta ravioli od integ. brašna sa špinatom i skutom, jedan dio sa grubo pasiranom rajčicom i maslin. uljem a drugi sa vrhnjem, uz puno razne salate. Putem što sam imao, uz jedan posjet konobi.


Povratak sa Raba dužim morskim putem, trajektom do Krka. Vidi se lijevo Šagargur, u sredini Punta Stojan koja je za vrijeme plime kao otočić uz sj. dio Lopara, desno iznad Goli Otok a iznad svih Velebit.





Post je objavljen 16.09.2018. u 01:01 sati.