Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Narod Muscogee – odmetnici 'rata spaljenog kukuruza' (crveni štapovi)

Nastavak serije o zastavama Sjeverno-američkih naroda starosjedilaca na red dolazi narod Muscogee. Muscogee za vrijeme Američko-kanadskog rata žive u konfederaciji slijedećih plemena naroda Muscogee: pleme Yuchi (Uchee), Coushatta, Albamaha (Alabama), Cossa, Tuscegee, Coweta, Cusseta (Kashita), Chehaw (Chiaha), Hitchiti i Tuckabutche (Tokepache).

Baš kao i narod Cherokee narod Muscogee podijelio se i dio plemena stalo je na stranu Britanaca i Kanađana (pretežito gornji Muscogee uz Velika jezera), a većinski donji Muscogee ostali su lojalni Amerikancima.



Međutim kod Muscogee naroda to je završilo u krvavom građanskom ratu poznatijem pod nazivom 'Rat spaljenog kukuruza'. Odmetnici su pak nazvani 'crveni štapovi' po oružju drveni štap koji ima završetak od kamena, kosti ili metala.

Zastava Muscogee je bijele boje u čijem središtu se nalazi pečat Muscogee naroda. Veliki zeleni krug koji je obrubljen užetom i u kojem piše Veliki pečat Muskoke naroda (Great Seal of the Muscogee Nation).

U središtu kruga (pečata) je uzorano polje na kojem se nalazi plug i klasje žita, a polje nadkriljuje oblak. Simbolika je u slijedećem: plug i klasje simboliziraju temeljnu djelatnost naroda – poljoprivredu, a oblak je simbol patnje i nevolja naroda kroz povijest.

Narod Muscogee u filmovima vrlo često nazivaju 'Creek', ali Muscogee (hrvatski bi se to moglo pročitati kao Muskoke) ipak je ispravnije i izvornije.




Post je objavljen 15.09.2018. u 12:57 sati.