Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelija

Marketing

KOMUNIKACIJA SA SVJETLOM



slika: digital artist


Izađem iz busa i dođem na plažu, zagledam se u bistru vodu plavog Jadrana, skidam odjeću kao da skidam teški teret sa sebe i zakoračim u čistu vodu, razmišljajući što ću sve u njoj oprati. Mogu li se ičim oprati bolna iskustva koja sam proživjela, neispunjena životna nadanja, prijevare, izdaje, osujećenost, agresivnost, potlačenost?

Zamahnuh rukama prema dubokoj vodi i prepustih se njenoj svježini. Otvoram oči u vodi, da bih pogledala u njezino dno. Bijeli pijesak morskog dna podsjeti me na bisernu ogrlicu prolivenih suza. Isplivah na površinu ostajući iznenađena igrom sunčevog svjetla na vodi. Sunčeve zrake poigravaju se u bezbroj sjajnih zlaćanih oblika. Imam osjećaj, da me zovu na zajedničku igru. Zagledana u njih s olakšanjem prihvatila sam zajedničku igru sjene i svjetla. Čudesno je to sjajno zlaćano svjetlo, ispričah mu svoju životnu istinu proživljenih iskustava iskreno, bez uljepšavanja, najgoru istinu agresivnosti koje su u mene ulile tone teškog straha u kojem jedva pronalazim trunčicu nade za sopstveno preživljavanje. Nedostatak ubijenog Boga u meni, nježne ljubavi prihvaćanja, povjerenja, poštovanja, druželjubivosti, nedostatak ispravne komunikacije, krivice što živim i smetam mužu da bude sretan, nemogućnosti ostvarenja svojih htijenja.

Bože svemogući, koje li bijede od života? Prečisto je blato u Mrtvom kanalu u usporedbi sa mojim životom. Dosta je! Ne prihvaćam više svoju niti ičiju krivicu.

Ne znam zašto sam okrivljena i kažnjavana niti znam zašto ja druge ljude okrivljujem za svoju nesreću?
Nisam li ja gospodar svog života?
Tko je to odredio, da sam dostojna kazne i nedostojna sreće, tko se to postavio u ulogu moga gospodara?
Čiji sam ja sluga, a ne gospodar svog života?
Zašto se nisam naučila slušati sebe i svoje životne potrebe?
Zašto sam svoj život podredila životu agresivnog muža, djece, doma, društvenih obveza?

Ne osjećam, da je samo to svrha mog života.

Jesam li ja to sama sebe postavila u ulogu jadnika i ovisnika ili mi je takav život sudbinski predodređen?
Što je sudbina?
Mogu li je svjesno ignorirati i živjeti svoj život po svojim, a ne tuđim navođenjima?
Mogu li samostalno upravljati svojim životom, baz glume, kako je, eto, sve dobro u mom životu, dok mi je tup pogled uprt u zemlju?

Jedno po jedno rekonstruiram ova pitanja.

Reci mi svjetlo! Smatraš li uistinu, da sam sve te kazne svojim životom i zalaganjem zaslužila? Kazne? Koliko sam puta u životu bila kažnjena, a koliko mažena?

Ne očekujući odgovor, prisjećam se svojih obveza domaćice i majke. Osjećam se stupom svoje obitelji. Njihovo dobro zavisi od mog služenja njima. Služim li ja njima na ispravan način? Što je ispravan način služenja? Radim najbolje što znam, ali je li to ispravan način? Imam osjećaj, da sam nešto krivo posložila u svom životu, nisam ja na prvom mjestu. Smijem li sebe postaviti ispred svih? Ne znam je li to moralno.

Izalazim iz vode i odlazim kući spremiti obrok djeci i mužu. Nisam li sama sebi postavila previše obveza?, postavljam si pitanje. Nakon dugo vremena osvještavam. Životno breme služenja postalo mi je preteško. Umorna sam, nesretna, nezadovoljna, bolesna, nemam više otkuda crpiti snagu.

Što je snaga, gdje se ona nalazi?

Ne znam. Promišljam. Kako bih mogla otkriti dodatni izvor snage. Tek sam na polovini svog životnog puta, a već sam iznemogla. Zaključujem, moja djeca me još trebaju i ne smijem pokleknuti, odgovorna sam za njih. Ako nemaju oslonca u majčinskoj ljubavi... pa gdje će ga naći u ovom surovom i razjedinjenom svijetu?




http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic11.php

Image and video hosting by TinyPic

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN kod NSK RH 978-953-354-108-2. Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.


Post je objavljen 14.09.2018. u 11:52 sati.