Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stylishworld

Marketing

POSVOJENJE

Hebrejska riječ za roditelje je „horim“,a potiče iz istog korijena kao i „moreh“-učitelj.
Roditelj jeste i ostaće,prvi i najvažniji učitelj kojeg će dijete imati.
-Rabin Kassel Abelson





Mnogi parovi koji nemaju biološku djecu, ali i oni koji već imaju te mnoge samohrane majke iz svijeta poznatih odlučili su se za posvajanje. Angelina Jolie, Charlize Theron, Katherine Heigl, Sandra Bullock i Madonna posvojile su djecu, a njihova iskustva pokazuju da je za osnivanje obitelji najvažnija ljubav roditelja prema djeci.
Posvojenje je poseban oblik obiteljskopravnog zbrinjavanja i zaštite djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji posvojiteljima omogućuje roditeljstvo. Posvojitelji posvojenjem stječu roditeljsku skrb.
U odnosu posvojenja,dijete je osoba kojoj se posvećuje najveća pozornost. Potencijalni posvojenik mora biti maloljetna osoba(koja nije navršila 18god. života).Posvojenje se može zasnovati ako je u interesu djeteta. Centar za socijalnu skrb u postupku zasnivanja posvojenja obvezan je procijeniti osobine posvojitelja u odnosu na dobrobit djeteta,podobnost djeteta za posvojenje,kao i korisnost posvojenja za dijete.
Dijete maloljetnih roditelja može se posvojiti,osim u iznimnom slučaju. Riječ je o djetetu maloljetnih roditelja za kojeg,i nakon proteka godine dana od njegovog rođenja,nema izgleda da će se ono podizati u obitelji roditelja ili bake i djeda odnosno drugih bližih srodnika.
Da bi se posvojenje moglo zasnovati potreban je pristanak obaju ili jednog roditelja djeteta.Roditelj(i) svoj pristanak daju pred centrom za socijalnu skrb koji vodi postupak posvojenja(a to je centar za socijalnu skrb u mjestu prebivališta ili boravišta djeteta) ili pred centrom za socijalnu skrb svog mjesta prebivališta,odnosno boravišta.
Posvojitelj može biti osoba u dobi od najmanje 21 godine,a starija od posvojenika najmanje 18 godina.Ako postoje osobito opravdani razlozi, posvojitelj može biti i osoba mlađa od 21 godine.
Postupak za posvojenje je upravni postupak koji pokreće i vodi centar za socijalnu skrb,prema općim pravilima upravnog postupka.Korisnost posvojenja za dijete i okolnost da je ono zaista u interesu djeteta procjenjuje centar za socijalnu skrb(tim stručnih djelatnika-socijalni radnik,psiholog,pravnik,drugi stručni djelatnici).Prije pokretanja postupka za posvojenje, osoba koja želi posvojiti zatražit će od centra za socijalnu skrb svojega prebivališta mišljenje o podobnosti za posvojenje(centar će izdati mišljenje u roku 2mj.od zaprimanja zahtjeva). S nakanom provjere uzajamne prilagodbe i adaptacije posvojenika i posvojitelja na odnos posvojenja pojedina zakonodavstva predviđaju mogućnost,a poneka i obvezu probnog smještaja djeteta u obitelj budućih posvojitelja. Primjerice,u Italiji dijete obvezatno mora provesti „probno razdoblje“ u trajanju od godine dana u obitelji posvojitelja.I izraelsko pravo obvezuje na „probno razdoblje“, u trajanju od 6mj.
Centar za socijalnu skrb će u prvom redu zatražiti pristanak roditelja na posvojenje njihovog djeteta. Roditelj može dati centru za socijalnu skrb pristanak na posvojenje i prije pokretanja postupka posvojenja, ali tek kada dijete navrši 6 tjedana života.Nakon proteka roka od 30 dana od dana potpisivanja zapisnika,centar za socijalnu skrb može provesti posvojenje,pa i u slučaju da se roditelj predomislio.
Dijete starije od 12 godina,koje je sposobno shvatiti značenje posvojenja, daje svoj pristanak na posvojenje.Ono taj pristanak daje bez nazočnosti roditelja i osoba koje ga žele posvojiti.
U postupku posvojenja centar za socijalnu skrb upoznat će posvojitelje s pravom djeteta da od posvojitelja dozna da je posvojeno.Centar za socijalnu skrb savjetovat će posvojiteljima da kažu djetetu najkasnije do sedme godine života da je posvojeno,a ako je starije dobi,odmah nakon zasnivanja posvojenja.
Usvajanje djeteta svakako je jedna od najosjetljivijih i najposebnijih odluka koju donosi neka obitelj.
Mnoge slavne ličnosti su u jednoj fazi djetinjstva ostale bez jednog ili oba roditelja zbog čega su ih usvojile druge obitelji.Bill Clinton,Marilyn Monroe ili John Lennon samo su neke slavne osobe koje su bile posvojene
.






Post je objavljen 05.09.2018. u 18:59 sati.