Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Sjeverno-američki narodi u Američko-Kanadskom ratu 1812.

Najveći gubitnici rata, koji je za 'bijelce' (Amerikance, Kanađane i Britance) završio kao 'status quo ante bellum' (sa stanjem kao i prije nego što je počeo), bili su starosjedilački narodi Sjeverne Amerike 'Indijanci'.

Starosjedioci su u tom ratu izgubili sve što se moglo izgubiti (mlade ljude, teritorij, ljudsko dostojanstvo i slobodu), pa je za njih rat završio možda s gorim stanjem nego prije nego što je počeo.

Naime, otvoreno svrstavanje Starosjedioca na stranu Britanaca i Kanađana nepovratno i nepopravljivo je razljutilo Amerikance koji su u početku za sve krivili Britance za huškanje i poticanje Starosjedioca na krvave obračune s američkim doseljenicima.

Tako su na stranu Britanaca otvoreno stala slijedeća plemena: Shawnee, Creek (samo pleme Crveni Štapovi), Ojibwe (poznatiji pod nazivom Chippewa), Meskwaki (Fox), Iroquois, Myaamiaki (pleme Miami naroda Algonquian), Minqua (Mingo), Ottawa i Kickapoo.

Sva ova plemena stala su uz poglavicu Tecumseha plemena Shawnee i ustrojila konfederaciju. No, nisu sva plemena Starosjedioca stala na stranu Britanaca i Kanađana. Tako je zapravo pet velikih naroda (Choctaw, Cherokee, Chickasaw, Muscogee (Creek) i Seminole), te narod Seneca (iz 'šest naroda' - Iroquois, Mohawk, Onondaga, Oneida, Cayuga i Seneca) ostalo na strani Amerikanaca.

Kako pak su izgledale i izgledaju danas zastave tih Starosjedioca Sjeverne Amerike, koji bilo kako da bilo ipak imaju svoje ljudsko i povijesno pravo na svoju zastavu i zastave, u slijedećem nizu serije Američke zastave.




Post je objavljen 02.09.2018. u 09:41 sati.