Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Zastava fort McHenry - zastava 'posuta zvijezdama'

Ova zastava, 'zastava posuta zvijezdama' možda je prva od svih američkih zastava koja je postala temelj svim ostalim kasnijim zastavama SAD (USA). Nadnevka 1. svibnja 1795. 'rođena' je nova zastava koja će se tijekom Američko-kanadskog rata ovjenčati slavom i hrabrošću onih koji su se pod njom borili.

Naime, Amerikancima je kronično nedostajala pobjeda tijekom Američko-kanadskog rata koju se čekali punih dvije godine. Bila je to bitka za Baltimor, odnosno britanski pokušaj zauzimanja američke luke Baltimor, a u sklopu te bitke (12. do 15. Rujna 1814.) dogodio se britanski brodski topnički napad na američku utvrdu fort McHenry (13. na 14. rujan 1814.).

Tu nad utvrdom McHenry vijorila je američka zastava s 15 bijelih zvjezdica i 15 crveno bijelih greda. To je zastava koja je nastala ulaskom Vermonta i Kantuckya 1795. u Savez Američkih država (s 13 bivših britanskih kolonija pobjednica rata za nezavisnost).

Dakle, konstalacija zvijezda u plavom polju raspoređena je na slijedeći način: 3-3-3-3-3, a isto tako naizmjenično petnaest greda crveno-bijelo-crveno- bijelo-crveno bijelo-crveno- bijelo-crveno- bijelo-crveno- bijelo-crveno- bijelo-crveno. Takva zastava ostat će do 1918. Od kada će američke zastave pribrojavati zvjezdice, ali grede će zauvijek ostati u broju trinaest kao podsjetnik na trinaest pobjednica u velikom Domovinskom ratu (Rat za nezavisnost).



Još 1812. zapovjednik utvrde McHenry dao je izraditi veliku zastavu kako Britanci ne bi bili u nedoumici tko drži utvrdu. Upravo to se i dogodilo. Nakon cijelo-noćnog batiranja brodskom topovskom kanonadom po braniteljima utvrde McHenry britanska flota nije uspjela slomiti obranu i branitelje utvrde koji su žestoko uzvraćali.

Cijelu noć stanovnici Baltimora (djeca, žene, starci i vojnici) strepili su nad sudbinom branitelja utvrde, jer ako padne utvrda pada i grad Baltimor. Ujutro, kada se magla prirodna, ali i od dima baruta razišla, na stijegu (jarbolu) utvrde McHenry vijorila je izuzetno velika američka zastava posuta zvijezdama (9 metara visoka i 12 metara duga).

To jutro je i nastala američka himna od riječi pjesme branitelja utvrde koju je zabilježio Francis Scott Key i kasnije napisao 'Zvijezdama posutu zastavu' današnju službenu himnu SAD.




Post je objavljen 01.09.2018. u 15:28 sati.