Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Američke zastave tijekom Američko-kanadskog rata

Američko-kanadski rat počeo je 18. lipnja 1812., a završio 18. veljače 1815. Rat se zapravo vodio između četiri aktera (Britanaca, Kanađana i Saveza Indijanskih plemena protiv Amerikanaca). Rat je završio kao 'status quo ante bellum' (sa stanjem kao i prije nego što je počeo), međutim, jedini gubitnici postali su starosjedioci (Indijanci).

Britanci su (kao i sve starosjedioce u svojim kolonijama tijekom povijesti) vješto izmanipulirali starosjedioce (Indijance) obećavši im vlastitu državu na području Američkog Sjeverozapada (područje država Ohio, Michigan, Indiana i Illinois), da bi ih kasnije prepustili Amerikancima.

No, dobro, toliko za uvod u slijedeću seriju o američkim zastavama iz toga doba. Dakle, prva zastava je zastava fort (utvrde) Harmara koju je dizajnirao njezin zapovjednik brigadir Josiah Harmar.

Fort Harmar bio je tada (godina je 1784.) granična utvrda novoustrojenih Američkih država (trinaest kolonija pobjednice rata za nezavisnost) prema Sjeverozapadnim indijanskim područjima s namjerom sprječavanja ulaska 'bijelcima' na teritorij Indijanaca.

Konstalacija zvijezda na toj zastavi je (trinaest bijelih peterokrakih zvijezda i trinaest crveno-bijelih pruga) s rasporedom 4-5-4, ali su zvijezde dijagonalno poredane na plavom polju.

Dakle, tu zastavu isticale su američke granične utvrde koje su zapravo štitile i priječile ulaz 'bijelcima' (naseljenicima) na područje tadašnjeg Saveza šest plemena (Wyandot, Delaware, Ottawa, Chippewa, Potawatomi i Sauk), a nakon Američko-kanadskog rata, kada ta plemena izaberu 'krivu stranu' (britansku) u ratu te utvrde bit će okosnice i potpora u ratu protiv Indijanaca.




Post je objavljen 31.08.2018. u 09:33 sati.