Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Zastava Annapolis 1786. – zastava konstitucije nove američke nacije

Annapolis je tijekom perioda od 1783. do 1874. postao prvi američki grad u kojem je svaka ratna opasnost otklonjena. U tom gradu general Washington oprostio se od svojih Kontinentalaca kako bi se posvetio predstojećim pripremama za konstituciju (konvenciju) o uređenju odnosa među državama nove američke nacije.

Kako je grad trebalo za predstojeću Konvenciju okititi i ukrasiti ta zadaća pripala je istaknutom Kontinentalcu Johnu Shaw koji je uz izradu namještaja i namještanje prve Državne kuće (prva Bijela Kuća) dizajnirao i posebnu američku zastavu.

Naime zastava je izrađena u dvije inačice s prvom bijelom i prvom crvenom gredom (prugom), broj 'pobunjeničkih pruga' ostao je trinaest, ali je grboslovno plavo polje položeno okomito kroz svih trinaest 'pobunjeničkih pruga'. U plavom polju bilo je trinaest bijelih (srebrenih) zvijezda s osam krakova.

Konstalacija zvijezda bila je 4-5-4, a zastava je bila dva puta duža u odnosu na širinu. Po prvi puta u svojoj kratkoj povijesti ovakva američka zastava mogla se 'objesiti' i kao baner.

Dakle, mir je napokon stigao, a Sloboda je 'obukla novu haljinu'. Svi su bili uvjereni da joj 'ratna haljina' nikada više neće trebati, no, njezina sestra Pravda nije mogla još uvijek skinuti 'povez s očiju'. Naime, novi vjetrovi rata već su se osjećali na američkom tlu.

Na pomolu je Američko-kanadski rat koji će započeti 1812., a s njim 'rađat će se i nove konstalacije zvijezda na američkoj zastavi.




Post je objavljen 30.08.2018. u 09:47 sati.