Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Udri, neg šta ćeš

Poslala mi frendica videoklipić koji bi mogo imat radni naslov "Al se nekad dobro tuklo". Ni uz najbolju volju nisam ga uspjela iz poruke prebacit ovamo ( zakazala tehnika ), pa ćete se morat zadovoljit tek čitanjem. Pripovjedačica je žena, ko što sama kaže, četrestprvo godište, i zastupa tezu zvanu i kolcem, i lancem, i bokserom u glavu ( a nije bed blu boj, nemoš vjerovat ).

Uvod: akteri uvoda su Đuro i Jela, bračni par koji je u skladnom braku ( bar pripovjedačica tak tvrdi ) steko četrnajstero djece, a Đuro je Jelu uredno tuko. Na Jelin upit da zašto je tuče, Đuro je odgovorio - da znaš da imaš gazdu, i kad sam u Zagrebu da ti misliš da sam iza vrata i da čujem i vidim šta ti radiš i govoriš. Prema tvrdnjama pripovjedačice, Jela nikad nije ni iglu kupila a da Đuro nije bio upućen. ( Sad meni nije jasno, al nikako, jel moguće da je Jela to uzela zdravo za gotovo? Znate ono - šta ja sad mogu, on mi je gazda pa nek tuče dok mi ne odbije bubrege? I nije navedeno jel je tuko onak, čim ujutro progleda pa da ništa ne krene po zlu taj dan, il je čeko recimo da ona malo glasnije diše pa da onda krene u interpretaciju? )

Zaplet: pripovjedačica dalje izrijekom navodi slijedeće - otkad muževi ne tuku žene a učitelji djecu - nit đaka, nit žena. ( Dobro, u brzini je zamijenila malo redoslijed al jasno je šta hoće reć - nekad su tabadžije bili na cijeni, a u razredu se moglo čut kad muha kihne s druge strane prozora. I nema tu rasprave, šta bolje udaraš to je situacija više pod kontrolom, i u kuhinji i u razredu. Danas pitaš dijete šta ne jede kelj, odma prijetnja hrabrim telefonom, a u školi postrojavaju učitelje ko američke marince. Pa ti pitaj bilo šta.)

Rasplet - na upit šta misli o Istambulskoj konvenciji veli - da sam ja muško, ja bi ženu tukla, nedilje mi, kad je najpravija. Danas čoek istuče ženu i odma se zove policija; ja moga muža ne bi tužila da mi obje ruke i noge odsiječe. ( I to je isto dio NATO obuke nekadašnje stare garde; mora se znat ko je gazda i da se gazda bezuvjetno sluša, ko Jela Đuru šta je morala slušat recimo. Nema labavo. )

Eskalacija - pripovjedačica kaže da ima četri kćeri i da je zetovima rekla - udrite dok možete, nemojte dozvolit da vas žena zamagarči, jer ako te zamagarči gotov si, ostaviće i tebe i djecu i da izvineš prokurva se. ( Kad to mater kaže, šta ćeš očekivat od svekrve i rodbine i ostatka svijeta? Nek oni njih devetaju na dnevnoj bazi, skuvaće bolji ručak ).

Sve to ja odslušala preko nekoliko puta, sve ne vjerujem šta slušam. Pa si mislim - obzirom da je četrestprvo godište, velika je vjerojatnost da je porod bio težak pa je možda ostala malo bez kisika, šta je rezultiralo trajnim oštećenjem misaonih procesa. Logičnog objašnjenja nema.

Post je objavljen 28.08.2018. u 06:13 sati.