Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Ružica Vinodola




I ovaj put sam došao u Novi vidjeti Ružicu Vinodola, ali dan prije finalnog natjecanja i proglašenja jer sam žurio negdje drugdje. Dajana Jurčić iz Kraljevice postala je Ružica Vinodola ove godine (otac joj je iz Drivenika u Vinodolu, tako da ispada domaća) a do laskave titule najdivojke u ovogodišnjoj berbi došla je nakon tri dana natjecanja u devet igara vezanih uz berbu, koje su se održale u Pavlomiru i Novom Vinodolskom. Prva pratilja je Erna Huremović, a druga Marija Jurić, obje djevojke iz Bosne i Hercegovine.

U Vinodolu postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji. Priča je to o običaju koji seže u davninu, u minula stoljeća vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema toj priči, po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama birala se RUŽICA, djevojka koja je bila najljepša i najmarljivija. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz zvuke starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke odveli u grad. Posljednji se put, kažu zapisivači, taj događaj zbio u XIX. stoljeću, 1880. godine.
Na temelju te priče rekonstruirana je današnja Ružica Vinodola.
Ružica Vinodola suvremena je fešta nadahnuta vinodolskom prošlošću.

(Preneseno sa stranice TZ Novi Vinodolski)

Dolazim na Frankopanski trg i trg Vinodolskog zakona gdje je bilo puno štandova sa raznim proizvodima, ali uglavnom ručni radovi i domaća hrana i piće. I dosta nakon zalaska sunca još je uvijek 30° po Celzijusu kao što piše gore, ili ako vam se više sviđa 303° po Kelvinu.


Između ostalog zastajem kod začinskog i drugog bilja.


Ovi sirevi su vjerojatno došli iz Like, koju sam gledao pred malo sa Velebita. Fotka je dosta mutna jer nisam koristio blic, a nije zgodno blicati među štandovima.


Događanja su se odvijala na Precrikvi, tj. trgu ispred crkve svetog Filipa i Jakova, a najprepoznatljiviji simbol Novog Vinodolskog je ovaj zvonik crkve visok 36 metara, sagrađen na visoravni kamene litice koja se gotovo okomito spušta prema moru.


Predstavljanje svih Ružica na Precrikvi.


Tamburaši iz obližnjeg Bribira bili su dobra glazbena pratnja, uglavnom sa pjesmama iz Kvarnera, uz istarske i dalmatinske, naravno i sa -Danas je naša fešta, danas se vino pije...


Ovdje se Ružice natječu u ispumpavanju brentače za prskanje vinograda (imam jednu staru u konobi, možda je kasnije snimim i prikažem, dugo nije korištena). Desno sa mikrofonom je voditeljica Sandra Radiković koju znam od prije jer je bila i na ljetnom karnevalu u Novom a i na onom pravom u Rijeci. Vesela i vrckava, a usput je i pjevala skupa sa Bribircima i navela neke Ružice da zapjevaju s njom. A zna i ingleški i dojče i parlat na italijano.


Mislim da je u ispumpavanju 5 l. vode iz brentače pobijedila zadnja natjecateljica, Sara Šajnić iz Zagreba, a u ovom vezivanju koncem 25 smokava između kojih je morao biti lovorov list (vinac smokova) Novljanka Edona Hoxha, koja je do sada nakon natjecanja u Pavlomiru uz Mariju Jurić iz BiH bila vodeća. U zadnjem nadmetanju te večeri, a mislim da je ovo bilo prvi puta u mljevenju kave , pobijedila je Novljanka Marta Filipović ispred Ružica iz BiH.
Ipak je Dajana iz Kraljevice bila ukupna pobjednica te večeri i to je zadržala u završnom natjecanju u subotu na Prekcrikvi u Novom, a svečano proglašenje bilo je na Frankopanskom trgu. Osim sedmodnevnog krstarenja za dvije osobe Jadranom pobjednica je osvojila i beauty tretman u salonu Joy, a sve Ružice su dobile neke nagrade.

Za večeru sam prije odlaska na Ružicu Vinodola uz pirjane gljive imao mladu salatu iz vrta, dvije vrste, rezanu škarama, koja se "topi" u ustima,, pripremljene sa malo soli, balzam. octa, limun. soka i maslin. ulja.


Fotke za povećati: bina na Frankopanskom trgu gdje se isprobava rasvjeta i ton prije glavne fešte i Trg Vinodolskog zakona sa spomenikom i fontanom.


Drugo jutro sam doručkovao u vrtu smokve i grožđe direktno sa stabala i brajde i poslije ubrao nešto i za put dalje.


Dodatak:

Novljansko korzo


i smokve u vrtu.








Post je objavljen 25.08.2018. u 06:06 sati.