Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Zastava Moultrie – zastava slobode

Zastava Moultrie, također poznata i kao 'zastava slobode', bila je zapravo zastava milicije Južne Karoline koja je svoju pojavu i slavu doživjela tijekom bitke na otoku Sullivan tijekom Američkog rata za oslobođenje od britanske krune.

'Zastavu slobode' dizajnirao je 1775. brigadir William Moultrie tijekom priprava za nadolazeće bitke u ratu s Britanijom. Kontinentalci Južne Karoline su uspješno obranili otok Sullivan tijekom invazije britanske flote u lipnju 1776.

Nakon deset sati brodskog batiranja (bombardiranja) Britanci su pokušali iskrcavanje na otok Sullivan, međutim Moultrieove snage su ih prisilile na povlačenje, čime je spašen i grad Charleston od pada u ruke Britancima.

Tijekom same bitke, zastava je pogođena topovskom kanonadom, ali je narednik William Jasper izašao iz zaklona i popeo se na bedem te je zastavu tijekom cijele bitke hrabro držao uspravno.

Ovakav hrabar čin Kontinentalcima je ulio dodatnu snagu i volju za bitkom, pa su oni hrabro držali svoje položaje, a čini se i da je to bio ključan trenutak bitke u kojem su snage Kontinentalaca pod vatrom Britanaca već bile slomljene.

Iako je ova zastava bila standard cijele Južne kontinentalne armije kojom je zapovijedao general Nathanael (ponekad se njegovo ime pogrešno ispisuju kao Nathaniel) Greene, ta zastava je bila prva zastava koju su Kontinentalci razvili na južnim bojištima kolonija, a uz zastavu generala Gadsdena ('ne nasrći na mene' – dont tread on me) ona je i bila ratna zastava kontinentalnih marinaca (posebno obučeno pješaštvo za borbu na moru i obali).




Post je objavljen 23.08.2018. u 07:51 sati.