Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Kontinentalna zastava 1775. – zastava Bunker Hill bitke

Već prije sam pisao o stjegoslovnim pravilima koja strogo navode kako zastava ne bi smjela ni 'podsjećati na već viđenu', a upravo se to stalno događalo u prvim danima povijesti Američke zastave.

Dakle, možda je najveći dokaz tomu zastava iz bitke na brežuljku Bunker Hill. Naime, na svim prikazima (slikama bitke) pojavljuje se zastava plave boje koju nose Kontinentalci, ali i Britanci. Dakako, razlika je u grboslovnom desnom kutu (kvadrat) gdje kod Kontinentalaca stoji crveni križ i zeleni bor u desnom grboslovnom kutu križa. (Sveti Juraj, eng. George)

Kod Britanaca zastava je iste plave boje, no, desni grboslovni kut je pravokutnik u kojem stoji crveni križ. To je zastava Engleske ratne mornarice (postoji u dvije inačice – plavoj i crvenoj). Umjetnik kao umjetnik, za razliku od vojnika, umjetnici su skloni ljepoti, skladu i raskoši, a vojnici pak jednostavnosti, točnosti i učinkovitosti (najvjerojatnije je po Athumanunhu tako bilo i ovdje – nekome se dopala plava boja).

No, dobro, kao dodatak ovome par zapisa o bitki na Bunker Hilu koja se zapravo tukla na Breed Hillu, a Bunker Hill je bio zaposjednut pričuvnim snagama Kontinentalaca.

Tijekom noći, pod okriljem tmine noći, 16. na 17. srpanj 1775., Amerikanci su utvrdili (iskopali rovove i kretnice) svoje položaje ma Breed i Bunker Hillu. Ujutro se to nije dopalo Britancima te su oni krenuli odbaciti Amerikance s tih položaja.

Američki zapovjednik general Puntam zapovjedio je svojim vojnicima neka otvaraju paljbu tek kad vide boju očiju britanskih vojnika (naime, američki general je svjestan da ima malo streljiva).

Upornost Britanaca (tri napada) u osvajanju položaja Amerikanaca bit će plaćena izuzetno velikim gubicima (žrtvama). To je pak najbolje opisao u svom izvješću britanski general Clinton: 'Još nekoliko ovakvih pobjeda i naša dominacija u Americi bit će zauvijek završena.'

Naime, Britanci su doista izborili najgoru pobjedu koju vojnici nazivaju 'pirova pobjeda'. Izgubili su više od 1000 vojnika koji su zauvijek izbačeni iz vojničkog stroja. Točnije, poginulo je 226 britanskih vojnika, dočasnika i časnika, a ranjeno je 828. Dok su vojnici bili nadoknadivi dočasnički i časnički kadar je zauvijek izgubljen.

Poginulo je ukupno: jedan britanski brigadir, 2 bojnika (još 3 su ranjena), 7 satnika (još 27 ih je ranjeno), 9 poručnika (još 32 ih je ranjeno), 15 narednika (još 42 ih je ranjeno) i jedan bubnjar (još 12 ih je ranjeno).
Kontinentalci su također pretrpjeli gubitke i to nakon što su ostali bez streljiva (tijekom povlačenja). Poginulo ih je 140, a 310 ih je bilo ranjeno. Poginuo je kontinentalni bojnik Andrew McClary i to na samom završetku bitke, a najteži gubitak bio je general Joseph Warren.

Na kraju, kod Bunker Hilla borile su se zajedno milicije Connecticuta, Massachusettsa, New Hampshirea i Rhode Islanda. Dakle, milicije Nove Engleske i ako je tako zastava je morala biti crvena s grboslovnim kutom koji je bijele kvadratne boje (zastava milicije Massachusettsa) ili crvena na kojoj je kvadratni grboslovni kut s borom (Pinus strobus, istočni bijeli bor) zelene boje kako je zapravo i izgledala Kontinentalna zastava 1775.




Post je objavljen 22.08.2018. u 08:00 sati.