Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

1:10 miliona

Nečija postignuća vrijede milione, postignuća drugih ne vrijede ni 'pišljiva boba'. Nije to tako samo u sportu, u svim se područjima ljudske djelatnosti to događa. A jedni i drugi su u svoj uspjeh utkali ljubav i volju, ugradili trud i muku, prolili rijeke znoja da bi postigli ono što su zamislili u svojim snovima. I kad to postignu, na scenu stupaju kreatori popularnosti - masmediji. Oni određuju što je vrijedno, a što nije. Oni određuju tko je od njih doprinio više hrvatskoj Gloriji, tko je više zaslužan za 'promociju' Hrvatske u svijetu, koga treba dočekati skromno u zrakoplovnoj luci, a kome treba prirediti spektakularni doček kao što su dočekivane rimske kohorte osvajače tuđih zemalja i porobljivače drugih naroda.

Koliko 'hrvata i hrvatica' zna da su ovih dana neki od onih što vrijede „1“ osvojili zlatne medalje. A u omjeru 1:10 miliona, vjerojatno će biti i proslava njihovih uspjeha.

Najbolja svjetska bacačica diska Sandra Perković (28) u subotu je na Europskom atletskom prvenstvu u Berlinu osvojila zlatnu medalju sa hicem od 67.62 metara, te je tako postala prva u povijesti, računajući i mušku i žensku konkurenciju, sa pet uzastopnih naslova europske prvakinje u istoj pojedinačnoj disciplini.

Valent i Martin Sinković novi su prvaci Europe u dvojcu bez kormilara! S vremenom 6:26.73 osvojili su zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u veslanju koje se održavalo ove godine u Glasgowu, zahvaljujući fenomenalnom finišu utrke kada su pretekli Francuze koji su vodili od samog starta.

(sve fotke s net-a)
Šime i Mihovil Fantela novi su svjetski prvaci u jedrenju u klasi 49er! Taktički su savršeno odjedrili plov za odličja, ostavili iza sebe obje njemačke posade Tima Fischera i Fabiana Grafa te Erika Heila i Thomasa Ploessela na drugom i trećem mjestu i uzeli zlato.
Olimpijski i svjetski prvak Šime Fantela upisao se tako i u povijest jer je vrlo malo jedriličara koji su osvajali medalje na svjetskim natjecanjima u različitim olimpijskim disciplinama.

A to su samo najsvježiji primjeri u kojima su hrvatski sportaši osvojili zlatne medalje. Razlika je samo u tome što njihovi sportovi nisu 'najvažnija sporedna stvar na svijetu'.

Ovom prilikom neću spominjati plejadu mladih koji su na raznim takmičenjima i olimpijadama znanja osvajali zlatne, srebrene i brončane medalje u svojim 'disciplinama'. Oni pogotovo nisu zanimljivi masmedijima, pogotovo puku željnom 'kruha i igara'. I onda se ne trebamo čuditi što nositelji tih 'neatraktivnih' medalja odlaze tamo gdje se one više cijene. Pri tome zaboravljamo da su upravo osvajači tih medalja puno, puno bitniji i za afirmaciju i za napredak Hrvatske od onih čiji se uspjesi mjere milijunima šuštavih novčanica.


Post je objavljen 12.08.2018. u 16:44 sati.