Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Gonfalon – zastavna insignija

Gonfalon je 'bogato' (raskošno) izrađena 'viseća' zastava koja u pravilu ima tri ili više 'repa' te je odvojena od stijega na isti način kao i rimski veksil (vexillum). Bitno je ovdje ne pomiješati rimski centurijski veksil s još starijim veksiloidima (svojevrsni totemi koji se nose u bitku).

Dakle, za razliku od veksila, gonfalon je stjegoslovna zastava (koja na sebi sadrži grboslovne insignije) (insignija – znak vlasti, časti ili službe). Opet pripomena kako se gonfalon ne smije pomiješati s banerom (konjanička zastava) ili standartom (trokutasta vojna zastava koja ima 'repove' plamence).

Gonfalon u stjegoslovlje dolazi iz Italije (confalon) gdje su ga prve razvile srednjovjekovne talijanske općine. Kasnije gonfalon ulazi u stjegoslovlje kao službena zastavu kod crkvenih obreda i procesija. Opet ovdje moram skrenuti pozornost da 'papinski kišobran' (ombrellino) nije gonfalon.

Na kraju, iako se zastava ponekad postavlja na stijeg (jarbol) poput načina na koji je gonfalon pričvršćen na svoj stijeg, zastava i gonfalon nisu isto, a najveća je greška kada se pomiješa stolna zastavica s gonfalonom.




Post je objavljen 11.08.2018. u 11:54 sati.